Mikuz-Kajzer-Nemska-hisa-1-Kambic-1500px
Teo Kajzer, Mija Mikuž: Prenova stanovanja v Nemški hiši

Arhitekta Teo Kajzer in Mija Mikuž sta prenovila stanovanje na podstrehi znamenite Nemške hiše v središču Ljubljane, pri tem pa ohranila sledove njegove zgodovine.

Nemška hiša je bila tik ob ljubljanski Drami zgrajena leta 1913. Po 2. svetovni vojni so v podstrešnih prostorih uredili več slikarskih ateljejev, ki jih je v povojni prostorski stiski močno primanjkovalo. V enem od njih, urejenem po načrtih arhitekta Miroslava Oražma, je od leta 1954 do svoje smrti leta 2010 živela akademska slikarka Alenka Gerlovič. Slikarko je tu leta 1988 v okviru svoje odmevne serije portretov umetnikov v ateljejih fotografiral Tihomir Pinter. Po smrti slikarke so atelje kupili zdajšnji lastniki in se uporablja kot stanovanje.

Tihomir Pinter, Slikarka Alenka Gerlovič v ateljeju, 1988

Stanovanje odlikujejo zračnost z visokimi stropovi in lepi razgledi na center Ljubljane – na eni strani na Ferantov vrt, na drugi pa na Nebotičnik z ozadjem Kamniško-Savinjskih Alp.

»S prenovo smo želeli ohraniti originalne prvine stanovanja, ga osvežiti, hkrati pa stanovanje prostorsko izboljšati,« o izhodiščih projekta povesta arhitekta.

Ohranili in obnovili so vsa notranja vrata, okna in obstoječe vgradne omare v spalnici. Posebnost stanovanja je veliko stropno okno (»Oberlicht«), ki je bilo nekoč namenjeno osvetljevanju ateljejskega prostora z enakomerno severno svetlobo. Okno so restavrirali in predelali, tako da ga je mogoče lažje odpirati in čistiti.

 

Pomemben del posega je bilo odpiranje prostora in razkrivanje njegovih potencialov. Lesena konstrukcija ostrešja je bila predhodno prekrita z belo barvanimi ivernimi ploščami, ki so jih odstranili, lesene dele pa prebrusili. Vse stene so bile ponovno beljene z apneno barvo, po celotnem stanovanju pa je bil položen nov smrekov gotovi pod.

Stanovanje so prostorsko izboljšali z vstavitvijo več kosov vgradnih omar iz smrekovih plošč. Arhitekti so izkoristili vse, kar ponujajo podstrešna stanovanja – niše, višinske razlike v tlaku in razgibano strešno konstrukcijo –, hkrati pa so stanovanje ohranili zračno.

Z odstranitvijo stropa so v predsobi pridobili dvovišinski prostor z dvema novima strešnima oknoma, ki sta osvetlili prej precej temen prostor. Dodatna ležišča, ki sta si jih želela naročnika, so pridobili s spretnim razmišljanjem izven okvirja: nad vhod so umestili novo spalno galerijo in polovico predsobe poglobili do talne plošče, pridobljeno nivojsko razliko pa izkoristili, da so pod podest skrili izvlečno posteljo »francoske« dimenzije za goste in dva večja predala. Dodaten prostor za shrambo se skriva tudi v ostalih stopnicah in podestih.

Steno med kuhinjo in kopalnico so oblikovali kot vgradno omaro, v katero so na strani kuhinje umestili hladilnik in shrambno omaro, v kopalnici pa pralni stroj, bojler, shrambo in odprte poličke za kozmetiko. Kopalnica je tlakovana s teracem in obložena z manjšimi belimi keramičnimi ploščicami.

Obstoječo kuhinjo (IKEA Udden) so obdržali in jo dopolnili s pomivalnim strojem, pečico in dvema kovinskima stenskima policama. Prav tako so obdržali staro mizo in par stolov, nekaj so jih dopolnili.

Izbira materialov se konceptualno povezuje z nekdanjo ateljejsko rabo. »Stanovanje je tako doživelo celovito prenovo, vendar je še vedno prepoznavno – v njem so vidne plasti časa.«

Tloris predhodnega stanja
Tloris prenove
Prerez

Ime projekta: Prenova stanovanja v Nemški hiši
Avtorja projekta: Teo Kajzer, Mija Mikuž
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2020–2021
Leto izvedbe: 2022

Površine: 64 m²

Fotograf: Miran Kambič
Pripravil: Luka Jerman

*
Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

One Response

  1. To je res lepo stanovanje v katerem zivim prav jaz. Moji starsi in arhitekti so z manjsimi zapleti zelo dobro opravili delo. Se ne hecam. Js kle zivim. Spalna galerija je moja soba in ogradne omare so moje in sestrine omare za oblacila.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki