Kot vsaki dve leti, so slovenski projekti tudi letos tekmovali na mednarodnem izboru za najboljšo evropsko fasadno rešitev Baumit Life Challenge 2020, in sicer v več različnih kategorijah. Več kot 300 projektov iz vseh 25 držav, kjer deluje podjetje Baumit, pred zaključnim finala ocenjuje skupina 13 neodvisnih strokovnjakov. Šest fasad z najvišjo oceno v vsaki kategoriji se kvalificira med finaliste oziroma nominirance za podelitev končnih nagrad. Svojega zmagovalca pa lahko z javnim glasovanjem izbere tudi javnost. Tekmovanje poteka v šestih kategorijah: stanovanjska, večstanovanjska in nestanovanjska stavba, pa energetska prenova, zgodovinska prenova in kategorija ‘Struktura poudari obliko’.

Letos je bilo na tekmovanje prijavljenih kar šest slovenskih projektov, med finaliste v različnih kategorijah pa so se uvrstili trije.

Prenova gradu Štanjel

Kategorija: zgodovinske prenove

Štanjelski grad je eno največjih grajskih poslopij na Krasu in predstavlja osrednji del stare naselbine. V letu 2018 je bil pod vodstvom območne izpostave ZVKD iz Nove Gorice izveden segment obnove, v sklopu katere je bil požgani grad dozidan in zaključen, njegova konstrukcija pa zaščitena pred nadaljnjim propadanjem.

Preberite več: https://outsider.si/prihodnost-neke-zgodovine-prenova-gradu-stanjel/

Povezava na projekt: https://baumit.si/lifechallenge2020/projects/historical-renovation/2552/karst-castle

Atrijska hiša
Arhitekti: Peter Gabrijelčič, Boštjan Gabrijelčič, Aleš Gabrijelčič
Leto: 2019
Kategorija: Enodružinska stavba

Hiša leži na južnem robu Ljubljane, ob poti spominov in tovarištva. Navezava na znano ozelenjeno rekreacijsko traso je za prebivalce hiše seveda velik bonus – če se njihovo domovanje z ene strani približuje naravi, se z drugo stranico dotika mesta, kar je za mlado štiričlansko družino nadvse ugodna lega.

O Atrijski hiši smo pisali v Outsider #18: Mediji https://outsider.si/izdelek/outsider-18/

Povezava na projekt: https://baumit.si/lifechallenge2020/projects/single-family-house/2550/patio-house

Stanovanja Murgle
Arhitekti: LAB Arhitekti d.o.o.
Leto: 2019
Kategorija: večstanovanjska stavba

V stavbi je 98 stanovanj različnih velikosti, v pritličju južnega dela pa je urejen tudi wellness center z bazenom, savnami, fitnesom in majhno kliniko. Vsa stanovanja imajo lože, zaprte atrije ali večje terase, ter so prilagojena bivanju gibalno oviranih ljudi.

Povezava na projekt: https://baumit.si/lifechallenge2020/projects/multi-family-residential/2574/murgle-apartments

Veliko uspeha vsem tekmujočim projektom!
Na https://baumit.si/lifechallenge2020 lahko za svojo najljubšo fasado glasujete tudi vi.

Rezultati bodo znani septembra.

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja