zupanov-AV-NOVI-FLAT-80-Large
Aleksander Vujović: Veliko majhno stanovanje

Pred časom smo objavili prenovno minimalnega stanovanja v središču Ljubljane, ki jo je zasnoval arhitekt Aleksander Vujović tako, da je s spretnim preigravanjem multifunkcionalne opreme po vsej višini prostora na 25 kvadratnih metrih ustvaril udoben dom za mladi par v prvi osebi dvojine (povezava). Ta isti mladi par, ki nastopa tudi v vlogi investitorjev, je tokrat zasnoval skoraj dvakrat večje stanovanje na Koleziji.

Pritlično stanovanje v anonimnem dvojčku iz 70. let je s 47 kvadratnimi metri dovolj veliko, da je par poleg dnevne sobe, hibridne spalnice, kuhinje in kopalnice tokrat zasnoval še dovolj velik kabinet, ki lahko nudi udobje gostom, a še vedno tako majhno, da je treba vsak kvadratni decimeter dobro premisliti.

Nekdanji hodnik je postal kuhinja. Predelnih sten ni več. Dnevni prostor je hkrati tudi delovni prostor in jedilnica. Miza je modularna in se lahko prilagaja številu gostov. Tudi spalnica je del bivalnega prostora. Ponovno sta se odločila za zložljivo posteljo, ki se pospravi v stensko omaro. Spimo namreč samo ponoči in zakaj bi nam dragoceno površino jemala postelja, ki je dve tretjini časa neuporabna. Tako sta iz dveh prostorov pridobila en velik večnamenski hibridni prostor, ki se odpira proti vrtu. Kadar pa ga je vseeno treba ločiti, je v ta namen vgrajena zavesa. Ta prostor zmehča, tudi kadar ni zastrta.

Servisni prostori so zasnovani racionalno in pragmatično. Nič ni odvečnega in vse je podrejeno optimalni uporabnosti. Kar pa ne pomeni, da ne manjka poetike. Arhitekt se je odrekel barvitosti in prostor oblikoval v elementarni črno-beli barvni shemi. Življenje je tisto, ki vnaša barvitost.

Tudi sobne rastline, ki so se s parom preselile v novo stanovanje, delujejo kot enakovredni stanovalci. Podstavki na koleščkih jim omogočajo prosto gibanje po novem domu.

Čeprav stanovanje po prenovi izgleda enostavno, je njegova prilagodljivost kompleksna. Čeprav sta investitorja iskala ekonomsko učinkovite rešitve, prostor deluje razkošno. In najpomembneje: čeprav je stanovanje majhno, je v resnici veliko.

Ime projekta: Stanovanje na Koleziji
Avtorji prenove:

asist. Aleksander Vujović 
Manca Košir, Jan Kozinc in Deja Vrbnjak, študenti arhitekture
Lokacija: Kolezija, Ljubljana

Leto izgradnje: 1972
Leto prenove: junij–december 2022

Velikost stanovanja: 47 m2 (brez kleti)

Svetovalec pri izdelavi kovinskih elementov:
Matic Gselman

Foto: Marijo Zupanov
Besedilo: Matevž Granda

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

One Response

  1. Ne razumem, kako lahko nekoga, ki investira v dom, ne moti solata kablovja pod mizo domace pisarne. Vse skupaj bolj spominja na improvizirano studentsko sobo, kot pa na stanovanje estetsko ozavescenega uporabnika.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki