horoskop-stavb
Horoskop stavb 2023

Namen pričujočega horoskopa je odgovor na vprašanje: »Če imajo ljudje svoj horoskop, ali ga imajo lahko tudi stavbe?« Tako je nastal prvi tovrstni odraz spremenljivk, med katere sodijo razmere na trgu nepremičnin, počutje uporabnikov, vremenske razmere, v največji meri pa sama struktura in namen posamične stavbe. Namen tega zapisa je karseda funkcionalen, saj boste z vpogledom v horoskop glede na izbrano stavbo morda pridobili relevantnejši vpogled v počutje stavbe in se lahko celo pripravili na spremembe, ki bodo krojile njeno prihodnost. Le še v pojasnilo za lažjo določitev ustreznega znamenja: za relevanten datum stavbe šteje dan otvoritve stavbe in ne datum izdaje gradbenega dovoljenja.

Oven — Pod sicer robustno fasado se skriva nežna notranjost. Ko dovolj časa prebijemo v njegovih prostorih, se odpre – predvsem pri oknih. Je izjemno trmast, nemogoče ga je premakniti, saj ima trdne temelje in s tem zelo jasno izraženo perspektivo. V januarju in februarju se kaže sonček, strah pred rekuperacijo je odveč.

Primer: Cankarjev dom

Bik — Bikov karakter se kaže že na pročelju, saj so pri njem vsi dobrodošli v vsakem trenutku. Njegova največja prednost je v doživljanju modularnosti svoje vloge, saj se zlahka prilagodi spremembam, ob čemer malodane zacveti in zalebdi v prostoru. Leto 2023 lahko prinese tudi potrebno in dolgotrajno sanacijo.

Primer: Plečnikov stadion

Dvojčka — Ste se kdaj že znašli v stavbi, kjer na hodnikih odmevajo neskončni pogovori? Verjetno ste se znašli v dvojčku in imeli ste veliko srečo, da ste se sploh iztrgali iz tega labirinta besed, ki lahko po eni strani deluje izjemno navdihujoče, po drugi pa hitro utrudi. Leto bo finančno izzivalno, na kar bodo vplivali predvsem inflacijski toplotni mostovi.

Primer: Fakulteta za arhitekturo

Rak — Naj vas nežen in nevsiljiv izgled ne zavedeta, tovrstne stavbe nosijo več kot je zgolj izračunal statik – potrebujejo ogromno kubikov ljubezni, napolnite jih z obiljem rastlin, s katerimi se pogovarjajte ali jim berite iz arhitekturnih zbornikov, Outsiderja in drugih publikacij. Na ljubezenskem področju se kaže možnost naraščaja v obliki prizidka.

Primer: NUK

Lev —V levovem značaju je, da se ne preda, ne priznava drugega kot lastno vztrajnost, ki presega beton ter doslednost še tako popolnih fug. Verjame, da ima vsak svojo vlogo, njegova je v doseganju dejstva, da konča v številnih skicirkah študentov arhitekture. A pozor, odločnost lahko vodi v utrjen sloves ali pa v preran zdrs med ruševine – oboje v veliko veselje turistov.

Primer: beneški trg svetega Marka

Devica — Kot marmor hladna, a že v naslednjem trenutku k dotiku vabljiva, kot na zraku sušen macesen. Devica ohranja svojo nedotakljivost tudi tako, da ne priznava legitimnosti napisov »Pozor, omet odpada« temveč s tem po njenem le razgalja svojo večplastnost. Ta se kaže tudi v siceršnji vzvišenosti, česar ne gre zameriti – navsezadnje devica opravlja pomembno funkcijo.

Primer: slovenski parlament

Tehtnica — Ne glede na lego vedno zavzame jasno stališče, čemur ne pridejo blizu niti seizmična gibanja na trgu nepremičnin. Na področju ljubezni z investitorji se v prvih mesecih kaže sonček, kar pa se lahko hitro obrne v primeru, da lastniki ne najdejo skupnega jezika ter morda zamudijo priložnost za utrjevanje zaupanja.

Primer: Tromostovje

Škorpijon — Nekatere stavbe že pred prvim dnem projektive vedo, da jim je usojena večnadstropna osebnost, ki premaguje vse izzive – tudi, ko se pokvari dvigalo in so na voljo le stopnice. Obetajo se razburkani meseci, vendar bo ob koncu leta zavladala želja po nadzoru, ki ji bo težko oporekal kdorkoli, vključno z glavnim projektantom.

Primer: poljubna stolpnica luksuznih stanovanj

Strelec — Čeprav gre pri strelcu kot stavbi za nepremičnino, pa v njem vre od življenja, kar nakazuje tudi grelna aktivnost. Njegovo preudarnost najbolje ponazarja stopnišče, saj se nalog loteva postopoma. Pri tem hitro opusti vsakršno čustveno navezanost, saj verjame, da lahko do razgledišča vodi le hladnost, lastna kletnemu prostoru.

Primer: Nebotičnik

Kozorog — Čas kozoroga zaznamujejo hladnejši meseci, zato si velikokrat nalaga (preveliko) breme odgovornosti, da se vsi strinjajo z njegovo pojavnostjo. Slednje hitro preraste v energetsko neučinkovitost in pregrevanje, kar se pozna na mesečnem računu. V tem oziru velja priporočilo, naj si stavba vzame tudi čas zase in temeljit prepih.

Primer: Slovenska filharmonija

Vodnar — Nekonvencionalna zunanjost že na prvi pogled odraža nemir za kljubovanje gravitacijskim silam. Gre za objekt, ki se hitro začne dolgočasiti, vendar ima obilo posluha za vpetost v okolje ter prijateljstvo s sosednjimi stavbami, dobro pa z njimi komunicira tudi kot osamelec, obkrožen s parkom. Če bi bil vodnar kot stavba na Tinderju, bi se označil z »iščem le dogodivščine.«

Primer: Ljubljanski grad

Ribi — Znamenje, ki je v očišču arhitekturnega zodiaka najbolj ambivalentno in hkrati poglobljeno. Prisotnost številnih oken priča o zvedavosti, kar pa je malo manj praktično, ko gre za slabo zvočno izolacijo, kar je posledica vihravosti pri izvedbi, ki zaznamuje ribin karakter. Nenehno izpopolnjevanje daje vtis, da gre za stavbo, ki si želi nenehne obnove, čeravno ni nujno potrebna.

Primer: Metalka

 

Napisal in narisal: Peter Zabret (Things from the head)

Mailchimp brez napisa

Povezani članki