Casa Covida je eksperimentalno zatočišče za dve osebi, ki se želita osamiti med trenutno epidemijo.

Bivališče sestavljajo trije med seboj povezani valji, ki se proti vrhu ožajo. Vstopamo v osrednji prostor, kjer je ognjišče za kuhanje in ogrevanje. Ta prostor je odprt, brez fiksne strehe. Velik napihljiv balon rožne barve, edini sintetični del hiše, lahko zastre okulus na vrhu in tako zaščiti osrednji prostor pred sicer redkimi padavinami. V preostalih dveh cilindrih sta postelja, postlana z ovčjimi kožami in vkopana banja. Prvi s fiskno streho, drugi pa se odpira proti nebu in ob večernem kopanju ponuja pomirjujoč pogled na zvezde.

“Gre za poskus 3D tiskanja tradicionalnih lokalnih materialov. Za združevanje sodobnega in starodavnega načina življenja,” pojasnjujejo avtorji projekta.

Koča je torej izdelana s 3D tiskanjem mešanice zemlje, peska in gline. Mešanica je pripravljena ročno, prečrpana v tri osni SCARA tiskalnik, ki s svojo roko nanaša plast za plastjo, ta pa se nato posuši na soncu. Robotska roka je lahko prenosljiva, upravlja pa jo lahko ena oseba preko mobilnega telefona. Za dotični projekt so arhitekti zasnovali tudi lastni software, nadgradnjo njihovega obstoječega programa za tiskanje keramične posode. Večina opreme v zatočišču je prav tako natisnjene: od glinene posode, ki se zgleduje po lokalni tradicionalni keramiki, do modelov za ulivanje kljuk. Te so namreč narejene iz aluminija, pridobljenega iz pločevink, ki so jih avtorji pobrali ob puščavski cesti.

Ime projekta: Casa Covida
Avtor projekta: Emerging Objects
Investitor: zasebni
Fotograf: Elliot Ross, Emerging Objects
Lokacija: Dolina San Luis, Colorado, ZDA

Leto načrtovanja: 2020
Leto izvedbe: 2020

Izvajalci:
3D lončar: Danny Defelici
Tekstil: Joshua Tafoya

Besedilo in izbor projektov: Gašper Fabijan

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost.
Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja