Naslovnica3
Arhitekturna svetovalnica: mansarde (1. del)

Velike enodružinske hiše z uporabno mansardo lahko srečamo v sleherni slovenski vasi in predmestnem naselju. Generacije naših (starih) staršev so jih gradile z mislijo na potrebe prihodnjih rodov in z željo izkoristiti tedanje ugodne družbeno-ekonomske pogoje. Zaradi ugodnih kreditov in pridružene hiperinflacije so graditelji hiš pogosto izbrali tipski načrt z dodatnim prostorom, ki bi (v prihodnosti) omogočil sobivanje več generacij pod eno streho.

Dolgo smo lahko poslušali, brali in si izmenjevali (včasih pokroviteljske) komentarje, kako se je v tem primeru ljudska modrost izkazala za zgrešeno – mladi so se rajši odselili v mestno stanovanje ali na svoje, kot da bi ostali (dobesedno) pod streho staršev in velike površine hiš so tako ostajale prazne. Toda tako je bilo včasih. Med finančno krizo pred desetimi leti smo začeli opažati vse več prenov praznih podstreh v mansardna stanovanja. Življenje pod streho je postal priljubljen in učinkovit način reševanja stanovanjskega vprašanja.

Mansarda za mlado družino

Številni primeri kvalitetnih prenov, objavljeni v naši reviji ali na spletni strani, govorijo o tem, da si je v mansardi mogoče urediti ne samo zasilno bivališče, temveč dom.

Mansarde velikih predmestnih in podeželskih hiš pa niso edine, ki so v zadnjih letih deležne povečane pozornosti. Podstrešja večinoma starejših stavb v mestnih središčih privabljajo posameznike in družine, ki si želijo živeti v stiku s kulturnim utripom mesta.

LUP: Mansarda W

Tudi vi razmišljate o prenovi mansarde? Oglasite se v prodajnih centrih Slovenijales, kjer vam bodo svetovali pri oblikovanju pohištva, ki ga v mizarskih delavnicah nato izdelajo po meri. Svetujejo vam notranji oblikovalci ali lesarski inženirji, ki poznajo materiale. V ponudbi boste našli različne vrste ploskovnih materialov za izdelavo pohištva in široko ponudbo različnega okovja – predalov, spon, vodil, izvlečnih in kotnih košar ter kolon, dvižnih mehanizmov, zanimiva pa je tudi njihova široka ponudba notranjih vrat.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki