orig_Piranesi_razstava_naslovnica-01_LR2
Napoved: Razstava Piranesi 30

Ob tridesetletnici izhajanja arhitekturne revije Piranesi so ob izidu zadnje, dvojne številke v uredništvu pripravili razstavo, na kateri lahko izvemo, da korenine revije Piranesi segajo že devetintrideset let v preteklost, ko so bili prvič organizirani Piranski dnevi arhitekture, ki se vse od takrat vsako leto oglasijo v Piranu. Kasneje, junija 1992, je bila iz tega rojena prva številka revije Piranesi, in sicer na podlagi koncepta in na pobudo Vojteha Ravnikarja in Tomaža Brateta, ki sta k sodelovanju pritegnila tudi oblikovalca Ranka Novaka. V podnaslovu Piranesija je bilo že od vsega začetka jasno izpostavljeno, da je to prva srednjeevropska arhitekturna revija za kulturo prostora, v kateri se predstavlja in izpostavlja kakovostna starejša in sodobna arhitekturna produkcija iz srednjeevropskega prostora – iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Češke, Slovaške in Madžarske. 

V prvi številki je bila predstavljena vila Müller v Pragi arhitekta Adolfa Loosa kot ena izmed arhitekturnih ikon 20. stoletja, v drugi številki je sledila predstavitev Plečnikovega kraljevega lovskega dvorca v Kamniški Bistrici. V naslednjih letih je bilo predstavljenih več vrhunskih del, med njimi Casa Ottolenghi arhitekta Carla Scarpe, stavba Urania Maksa Fabianija na Dunaju in vila Tugendhat v Brnu, eno od najpomembnejših del arhitekta Ludwiga Miesa van der Roheja. 

V zadnjem obdobju Piranesi urejata arhitekta Robert Potokar in Staša Baranja, ki skupaj z oblikovalcema Domnom Frasom in Malvino Aurelio Lubec nadaljujeta njeno osnovno poslanstvo: v slovenski in srednjeevropski prostor prinašati kritično distanco do starejše arhitekture in ponujati izbor nekaterih presežnih del najnovejše srednjeevropske arhitekturne produkcije. Tako sta bila v lanski številki kot naslovna tema predstavljena otel Kanin v Bovcu in opus njegovega avtorja arhitekta Janeza Lajovica. V letošnji številki najpomembnejše mesto zaseda objekt Steinhaus, eksperimentalni projekt avstrijskega arhitekta Güntherja Domeniga, ki stoji le dobro uro stran od Ljubljane na avstrijskem Koroškem, a ga marsikateri ljubitelj arhitekture iz Slovenije še ni videl v živo. 

Danes ob 19h bodo v galeriji Dessa otvorili razstavo, posvečeno reviji. Jutri ob 18h pa bo imel urednik, arhitekt Robert Potokar, predavanje v Plečnikovi predavalnici na Fakulteti za arhitekturo. Lepo vabljeni!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki