FloatingPavilionDrava-Prize1-FedericoFiorino-01-crop
Federico Fiorino: Stolp Lent – Prvo mesto natečaja Plavajoči paviljon

Zmagovalni projekt natečaja za Plavajoči paviljon na Dravi je »Stolp Lent« Federica Fiorina, ki po besedah žirije »na natečajna izhodišča odgovarja na duhovit in enostaven način.«

Iz razlage avtorja projekta:

Stolp Lent je potujoči paviljon, zasnovan za mesto Maribor in festival Lent. Temelj zasnove paviljona je ustvarjanje odnosa do dediščine mesta, predvsem njegove arhitekture in rečne tradicije. Projekt sestavljata dva različna arhetipska objekta, preoblikovana na sodoben način: poševna streha in splav. Arhitektura paviljona tako izhaja iz kulturne oblike konteksta.


Balon premera 4 metre, napolnjen s helijem, dviguje 170 kvadratnih metrov veliko platno, ki prekriva ploščad in deluje kot efemeren označevalec prostora v mestu. Na ploščad je zasidrano z vrvmi na štirih točkah na njenih vogalih.
Oder je na drugi strani oblikovan kot popoln kvadrat, njegov osnovni atribut pa so terase. Centralna oblika tlorisa je bila izbrana za doseganje največje stabilnosti z najpreprostejšimi metodami gradnje; za glavni material pa je bil zaradi njegovih montažnih lastnosti in možnosti recikliranja izbran les, saj so vsi spoji vijačeni in ne lepljeni.


Fleksibilna ploščad velikosti 64 kvadratnih metrov omogoča gostovanje predstav, koncertov, razstav, degustacij hrane/vin, platno z balonom pa je mogoče dodati ali odstraniti glede na priložnosti – v prvi vrsti je na ta način paviljon mogoče enostavno prepeljati na katero koli rečno lokacijo. Dostop do paviljona je omogočen s snemljivim mostičkom, ki ga je mogoče razstaviti in zložiti, kadar koli se dogodek začne ali je treba spremeniti lokacijo.

Stolp Lent je skromna arhitektura, preprosta v svojih temeljih, a bogata v svojih možnostih. Zaveda se, da je njen pravi protagonist obiskovalec, ki prizorišče prikliče v življenje.

 

 

→ Utemeljitev žirije
→ Plakati

Mailchimp brez napisa

Povezani članki