DSC_7307
Hanno Burtscher, Earthman

V četrtek, 18. novembra 2021, smo v Plečnikovi predavalnici Fakultete za arhitekturo v Ljubljani gostovali arhitekta Hanna Burtscherja iz Voralrberga v Avstriji, ki se od leta 1998, ko se je srečal z Martinom Rauchom, posveča arhitekturi in gradnji z zbito zemljo. Predavanje je del festivala Orodja za boljše bivanje, ki ga v letošnjem letu zaradi ukrepov proti širitvi epidemije izvajamo v prilagojeni različici. Del programa se tako seli na splet (serija člankov z oznako Zbita zemlja).   Arhitekt Hanno Burtscher je predstavil možnosti, ki jih ponuja uporaba zemlje v arhitekturi. Predavanje je začel s preglednim prikazom gradnje iz zemlje, ki jo lahko po svetu občudujemo danes, vse od 500 let starih nebotičnikov v Jemnu, do sodobnih gradenj v Evropi.     

Po predavanju so sledila številna vprašanja publike.

Potem se je posvetil tehnologiji gradnje z zbito zemljo. Zemlja je izjemno dostopen material, ki je prisoten povsod in ki za uporabo ne potrebuje nobenih tehnoloških postopkov, razen stiskanja. Toda Evropi se je ta način že pred stoletji umaknil drugim, zahtevnejšim metodam. V drugih delih sveta, kjer je še v uporabi, pa velja za gradnjo za reveže. 

Matevž Granda: Sedem dejstev o gradnji z zemljo

Posnetek predavanja si lahko ogledate tukaj: https://www.facebook.com/revijaoutsider/videos/417075406779027

Intervju z arhitektom bo objavljen v decembrski številki revije Outsider.

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Foto: Jana Jocif

Mailchimp brez napisa

Povezani članki