un17-village-lendager-group-copenhagen-1500
Kopenhagen – svetovna prestolnica arhitekture 2023

Kopenhagen je bil nedavno razglašen za svetovno prestolnico arhitekture – naziv, ki ga vsako tretje leto podeljuje UNESCO v sodelovanju z IUA (International Union of Architects). Gre za iniciativo, s katero želita omenjeni organizaciji poudariti ključno vlogo arhitekture, urbanizma in kulture v oblikovanju urbane identitete in trajnostnega razvoja.

Temu sledi tudi izbor osrednjih tem. Tokrat je pod naslovom Sustainable futures – leave no one behind (Trajnostna prihodnost – ne puščajmo nikogar za seboj) v ospredje postavljeno vprašanje, kako lahko arhitektura in urbanizem prispevata k doseganju sedemnajstih ciljev Združenih narodov za trajnostni razvoj.

S podobnimi dilemami se je projekt ukvarjal že v svoji prvi ediciji v Rio de Janeiru, ki je bil leta 2020 razglašen za prvo svetovno prestolnico arhitekture. Z naslovom All the worlds – just one world (Vsi svetovi – samo en svet) in poudarkom na enajstem cilju Agende za trajnostni razvoj – narediti mesta bolj humana, varna, vzdržljiva in trajnostna – je postavil smernice, na katere se bo navezovalo tudi dogajanje v danski prestolnici.

Vilhelm Lauritzen Architects, razstava Our architecture (Naša arhitektura), Danski arhitekturni center

Pester nabor dogodkov zajema arhitekturne razstave, delavnice, debate in vodene oglede mesta, kjer se nova urbanost do neke mere že odvija. Ogledi s strokovnim vodstvom ponujajo spoznavanje tako še vedno aktualnega starega kot novega. Primere sodobne arhitekturne produkcije bo med drugim mogoče pobliže spoznati v četrti Ørestad, kjer se gradi iz recikliranih materialov, na strehah pa vzpostavlja vrtove in manjše mestne farme, stik z zapuščino skandinavskega modernizma pa vzpostavljajo vodstva po opusu Jørna Utzona in Arneja Jacobsena. V Danskem arhitekturnem centru je do 10. aprila na ogled razstava z naslovom Our architecture (Naša arhitektura), na kateri je predstavljeno delo biroja Vilhelm Lauritzen Architects, ki že stoletje gradi z mislijo na uporabnika. Vzpostavljena je bila tudi nova delavnica z razstavnim prostorom Rønnow Leth & Gori, ki ponuja prostor za izmenjevanje idej ter njihovo preizkušanje preko praktičnih primerov.

Vzporedno bo letos v začetku junija potekal že deseti Kopenhagenski festival arhitekture (CAFx), ki – podobno kot to počne iniciativa arhitekturne prestolnice – vzpostavlja prostor za arhitekturno debato, ozaveščanje in vzpostavljanje povezav tudi izven stroke.

Več o aktualnih in prihajajočih dogodkih:
https://arkitekturhovedstad.kk.dk/en/program 

Pripravila: Pia Gerbec
Naslovna slika: Lendager Group in Årstiderne Arkitekter, UN17 Village, Ørestad (vizualizacija); soseska iz recikliranega betona, lesa in stekla s strešnimi vrtovi

*
Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki