prijateljeva_05
Mertelj Vrabič Arhitekti: Prenova stanovanja na Prijateljevi

Mlada arhitekta Maša Mertelj in Matic Vrabič iz biroja Mertelj Vrabič Arhitekti sta prenovila stanovanje na Prulah v Ljubljani.

 

Morda se spominjate projekta Stanovanja na Derčevi, ki smo ga na naši spletni strani objavili pred časom? Avtorja tega projekta sta tokrat prenovila stanovanje na drugi strani Ljubljane. Maša Mertelj in Matic Vrabič imata kljub svoji mladosti izjemno izoblikovan pristop k snovanju arhitekture. Njuni projekti so vsakič drugačni in se odzivajo na specifične pogoje, a hkrati nosijo nezamenljiv pečat avtorstva in osebnega razmisleka arhitektov. Z izčiščeno in jasno arhitekturno govorico Mertelj Vrabič Arhitekti brezkompromisno izražajo svoje stališče do arhitekture in njene vloge v svetu. Neustrašno odklanjajoč trenutne trende v arhitekturi si prizadevajo za svoje, drugačno, za marsikoga radikalno bivanje.

Notranjost stanovanja na Prijateljevi je, tako kot pri stanovanju na Derčevi, belo platno, ki ga arhitekta s premišljenim pozicioniranjem elementov spreminjata v funkcionalno bivališče. Ničesar ni preveč, a težko bi kaj dodali k jasni arhitekturni izjavi stanovanja. Zadržan značaj prostora tu in tam prebodejo duhoviti dodatki, močne barve ali nepričakovane oblike. Sicer pa so stvari takšne, kot so, brez nepotrebnega pretvarjanja: kromirana pipa, lesena omara, svetla kuhinja. V tišini prostora posamični poudarki glasneje zazvenijo. Tako smo lahko fascinirani nad teksturami, barvami in bogastvom tistega, kar bi sicer ostalo spregledano.

 

Del projekta je predstavljala tudi rekonstukcija balkona, ki je bil pred 15 leti zaprt s plastičnimi paneli. Ta se iz visokega pritličja nagiba nad parkirna mesta stanovalcev. Lastnici stanovanja za mobilnost zadostuje kolo, zato sta arhitekta na parkirnem mestu pod balkonom predvidela tovornjak z mikro vrtom na strehi. Domiselno, kajne?

 

Ime projekta: Prenova stanovanja na Prijateljevi
Projektanti: Mertelj Vrabič Arhitekti
Investitor: zasebni
Fotografije: arhiv biroja
Lokacija: Prule, Ljubljana
Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe: 2018
Površine: 60 kvm

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki