Od 20.10.2017 je na prodajnih policah je nova številka revije Outsider. Posvečena je hrani. Ste vedeli, da v svetovnem merilu zavržemo kar tretjino vse pridelane hrane? Kaj lahko storimo, da obrnemo ta nesmiselni trend? Preberite razmisleke Matevža Lenarčiča, Katarine Rožanc, Esada Babačića, Katje Šulc, Svetlane Slapšak, Zorane Baković, Nejca Poharja in Nine Kožar.

Kaj pomeni duhovna hrana? Tinka Prekovič se je pogovarjala s teologom in arhitektom Robertom Dolinarjem ter slikarjem in chefom Šin Satom. In kam pripelje pogovor publicista Carlosa Pascuala ter kuharja in samozaložnika Klemna Koširja z izhodiščem pri hrani in svobodi?

 

In kaj ima hrana z arhitekturo? Več, kot si morda mislite.
V sklopu arhitekture predstavljamo hišo v Ljubljani arhitekta Roka Omana (OFIS), telovadnico Vigor mladega tandema Vidic Grohar, vstopni objekt v Arboretum Volčji Potok arhitektov ARREA, vrtec med vinogradi na Slovaškem in še marsikaj. Pogovarjali smo se z mladima arhitektoma-izdelovalcema iz Studia Moste, ki masivno pohištvo izdelujeta »iz kljubovanja« – zato, da traja. Objavljamo tudi intervju z novim dekanom ljubljanske fakultete za arhitekturo Matejem Blenkušem.

Zadnjih šest mesecev intenzivno raziskujemo stanovanjsko problematiko. Objavljamo rezultate Outsiderjeve ankete, v kateri je sodelovalo 887 ljudi, in naše povzetke. Ugotovili smo nekaj presenetljivih dejstev. Preberite!

Kako srečni ste danes? Z oblikovalcem Stefanom Sagmeistrom se je Tadej Muršič v Chicagu pogovarjal o obsedenosti s srečo. Medtem je Ana Gruden v Ljubljani govorila s Farzadom Kouskhijem, ki je iz Irana k nam pripeljal čudežne preproge in pripovedke. Agata Tomažič v rubriki o urbanih živalih tokrat piše o golobih in pojasnjuje, zakaj jih ne boste srečali v kinu. V novi rubriki Spregledano Nejc Prah ocenjuje nenavadni logotip, ki je v vseh letih do zdaj od sodelovanja odvrnil eno samo gospo.

Outsiderjeva sedma mala monografija je posvečena arhitektki Gizeli Šuklje, ki je po praksi pri arhitektu Perretu v Parizu zavestno izbrala arhitekturno misel, bližjo Plečniku kot splošno sprejetim modernistom, in izdelala nekaj izjemnih arhitekturnih načrtov. Razkrivamo izjemno zgodbo ene prvih slovenskih arhitektk! Pišejo Nina Granda, Miloš Kosec, Bogo Zupančič, Aleksander Ostan in Damjan Prelovšek.

Naročite se na revijo! Celoletna naročnina samo 25€ .

 

Outsider 11

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja