DCLJ2
Projekt, ki Ljubljano postavlja na oblikovalski zemljevid sveta

Design corner Ljubljana je platforma za promocijo slovenskega oblikovanja, ki že skoraj leto dni deluje na treh ravneh – v obliki prodajne galerije v središču mesta, v obliki serije dogodkov Oblikovanje v središču in v obliki strokovnih pobud, namenjenih krepitvi pogojev za razvoj uspešnih oblikovalskih projektov.

Design corner Ljubljana je sodobna, samoorganizirana in neprofitna pobuda, ki je nastala na podlagi zaznane praznine v prostoru – kljub bogati tradiciji smo v Sloveniji namreč prenehali z rednim in sistematičnim spremljanjem avtorjev in njihovih praks. Kljub pomanjkanju strokovne pozornosti pa številni slovenski oblikovalci dosegajo pomembne uspehe doma in v tujini, kar dokazujejo tudi številne prestižne nagrade.

Z izdelki in vsebinami, ki jih ponuja Design corner, je Ljubljana v središču mesta dobila reprezentativen in navdihujoč prostor, ki kontinuirano dokazuje potencial in pomembno vlogo oblikovanja v glavnem mestu Slovenije.

Vzpostavitev pregleda najboljšega oblikovanja na najbolj frekventni točki mesta je dobrodošla nadgraditev dosedanje prevladujoče identitete Ljubljane, ki jo opredeljujejo generične trgovinice in ponudba za nezahtevne turistične goste. Prostor, ki v ospredje postavlja najboljše oblikovanje, vzpostavlja pogoje za zasnovo in izvedbo najbolj inovativnih projektov. S tem pa nastaja tudi nov obraz mesta, presežna ponudba, ki je zanimiva tako za prebivalce kot tudi obiskovalce mesta.

Prodajni galeriji vzporedna pobuda je serija dogodkov Oblikovanje v središču, na katerih se redno predstavljajo slovenski oblikovalci.

Dogodki potekajo v obliki pogovorov z avtorji, odprti pa so tako za kupce tovrstnih izdelkov kakor tudi za druge oblikovalce in stroko. Na ta način se je v središču mesta vzpostavil prostor rednega srečevanja na temo izzivov in praks oblikovanja, kjer se izmenjujejo izkušnje in vzpostavljajo nova poznanstva. V tako vzpostavljenem neformalnem – in zato varnem in dostopnem okolju – lahko tudi mladi ali pa prodajno neizkušeni oblikovalci pridobijo nasvete svojih bolj izkušenih kolegov.

V okviru manj kot eno leto delovanja pobude Design corner Ljubljana so bili predstavljeni predstavniki ključnih slovenskih avtorskih blagovnih znamk ter oblikovalci vseh generacij – med njimi denimo tudi David Tavčar, Rok Oblak, Oloop, Darilo slovenske arhitekture, Suna Čehovin, Kaaita, Equa, Tanja Pak, Aleš in Boštjan Gabrijelčič, Katjuša Kranjc, Rok Kuhar, Maka Horvat, Nika Ferš, Little Otja, Slavsocks, Barbara Borko, Emil Kozole, Matej Fišer, Konstrukta, Erik Sarkič ter LYC.

Design corner Ljubljana je ustanovila in vodi arhitektka Katjuša Kranjc, večkrat nagrajena oblikovalka in soustanoviteljica mednarodno uspešnega arhitekturno-oblikovalskega studia Raketa. Ključni partnerji pobude so številne oblikovalke in oblikovalci, ki so se odzvali na pobudo, ter podjetji Dom in Hotel InterContinental, ki sta pobudo podprli z odpiranjem svojih prostorov tovrstni dejavnosti.

Pripravil: I. M.

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki