Bienale-2023
Slovenski paviljon na 18. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia

Slovenski paviljon na 18. mednarodni arhitekturni razstavi La Biennale di Venezia, ki bo odprta od 20. maja do 26. novembra 2023, je rezultat sodelovanja dveh skupin arhitektov mlajše generacije: birojev Mertelj Vrabič Arhitekti (Maša Mertelj, Matic Vrabič in članica našega uredništva Eva Gusel) in Vidic Grohar Arhitekti (Anja Vidic, Jure Grohar). Paviljon je zasnovan kot odziv na osrednjo temo bienala, ki ga kurira arhitektka, pedagoginja in piska Lesley Lokko: Laboratorij prihodnosti. Kustosinja je v svoji izjavi odprla vprašanje nestabilnosti in polarizacije današnjega sveta, pri čemer je izpostavila nujnost procesov dekolonizacije, zmanjšanja ogljičnega odtisa ter skupnega delovanja. Potencial arhitekture bolj kot v stavbah, oblikah, materialih in strukturah vidi v njeni zmožnosti spreminjanja našega pogleda na svet ter v uresničevanju vizij sodobne, raznolike in inkluzivne družbe. 

Tematsko izhodišče slovenskega paviljona kritično obravnava odnos med arhitekturno zasnovo stavbe in njeno energetsko učinkovitostjo. Tema postaja še posebej aktualna v trenutni energetski krizi, v kateri se je znašla Evropa. Teza avtorjev paviljona je, da se energetsko učinkovitost stavb danes dojema kot zadostitev tehnično-zakonodajnim pogojem, pri čemer sta arhitektura stavbe in njena energetska učinkovitost največkrat ločeni in neodvisni komponenti. Ta delitev je izrazito prisotna predvsem v sodobni gradnji, saj je vernakularna arhitektura prejšnjih stoletij ni poznala – energetske zahteve so v preteklih obdobjih generirale sámo arhitekturo in bile od nje neločljive, kar pomeni, da so bile stavbe energetsko učinkovite že v svoji konceptualni zasnovi.

”Pri raziskovanju teme bomo sodelovali z evropskimi ustvarjalci in strokovnjaki z različnih področij. Tovrstno izmenjevanje izkušenj in povezovanje vidimo kot obliko sodobne globalne delavnice in možnost za vzpostavitev mednarodne mreže. Takšen interdisciplinarni način prakticiranja arhitekture kot eno izmed glavnih tem izpostavlja tudi letošnji bienale,” pravijo avtorji, ki bodo raziskali primere bivalnih vernakularnih objektov iz Evrope, ki vprašanje energetske učinkovitosti v nasprotju s sodobno arhitekturo obravnavajo celostno – kot bistveni del arhitekturne zasnove. Ti energetski principi bodo objavljeni v publikaciji v obliki kataloške zbirke. Istočasno s tem procesom bo zasnovana fizična postavitev v paviljonu, ki bo abstrahirala in reinterpretirala tri primere iz Slovenije ter s tem nakazala možnosti preprostih energetskih konceptov za prihodnost.

Projekt je bil izbran na odprtem pozivu, ki ga je Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) kot delegirana ustanova objavil 15. septembra 2022. Za komisarko Republike Slovenije je bila imenovana Maja Vardjan, kustosinja za arhitekturo in oblikovanje v MAO.

Foto: Klemen Ilovar

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki