Delavnica-gradnje-z-zemljo-35-Dobrava-18.10.2022-©-Simon-Chang-Large
Outsiderjevo leto 2022

Za nami je osmo leto izhajanja! Poleg štirih rednih tiskanih številk smo ustvarjali tudi spletne vsebine, pripravljali srečanja in diskusije pri Plečnikovi trafiki na Vegovi, ki smo jo obudili in je postala mikro kulturni center, prodajalnica in razstavišče. Pripravili smo različne izdaje časopisnega lista Trafika, izvajali različne izobraževalne delavnice – tokrat prvič tudi znotraj lastne ekipe mentorjev.

Vabljeni k pregledu leta 2022 na www.staging.outsider.si in k prebiranju člankov, ki ste jih v prednovoletni naglici mogoče spregledali.

Zemlja

Zemlji, temu najbolj prvinskemu izmed gradiv, namenjamo vse več pozornosti. Februarja smo v sodelovanju s Centrom za kreativnost pripravili strokovno konferenca v MAO pod naslovom Gradimo z zemljo, kjer smo prvič na enem mestu zbrali in povezali vse tiste, ki se v Sloveniji ukvarjajo z zemljo kot gradivom, in omogočili stik z vsem tistim, ki o tem še razmišljajo.

Kdo je kdo: Gradimo z zemljo

Drugo leto zapored smo v partnerstvu štirih organizacij iz treh držav (Zelena centrala Terraepaglia, Bildungshaus Retzhof GmbH in revija Outsider) izpeljali poletni prostovoljski projekt Naprej k zemlji. Delavnice se je udeležilo 14 mladih iz 3 držav, ki so v Jurovskem Dolu sodelovali pri dekonstrukciji tradicionalne cimprače, ob tem pa na medijski delavnici debatirali in pisali o zemlji, o trajnostni arhitekturi in bivanju, spoznavali fotografske tehnike in okolico.

Naprej k zemlji: Dekonstrukcija cimprače v Jurovskem Dolu

Delavnica fotogramov pod mentorstvom Simona Changa v gradu Cmurek.

Fotogrami pozabljenih predmetov

Matevž Granda: Konec neke hiše

Z zagonom, ki nam ga je dalo poletno delo z rokami, smo se na domačiji v Dobravi pri Škocjanu v zgodnji jeseni lotili serije delavnic, kjer smo se lotili konstrukcije iz zbite zemlje. Preizkusili smo tako lokalno pridobljeno ilovico kot predpripravljene mešanice ter zgradili vogalni zid; osnovni arhitekturni element, ki ga bomo v tem letu nadgradili v mali gozdni paviljon. Na prvi delavnici sta se nam pridružila arhitekta Jill Ries in Andy Megard, zmagovalca mednarodnega natečaja Hiša iz zemlje (povezava).

Če vas zanima sodelovanje na prihodnjih delavnicah, nam pišite na: [email protected]

Zid iz zemlje med drevesi

Trafika

V Plečnikovem letu se je njegova trafika na Vegovi ulici v Ljubljani utrdila kot vozlišče Outsiderjevih dejavnosti v prestolnici. Nadaljevali smo z mesečnimi dogodki ob sončnem zahodu, ki so se odvijali na pločniku pred trafiko, v primeru slabega vremena pa v bližnji Hiši arhitekture ZAPS.

Marca smo počastili 8. marec s pogovorom med uveljavljenimi ženskimi ustvarjalkami: Alenka Kraigher, Dalanda Diallo, Milanka Fabjančič, Ajda Metlikovič, Nina Granda.

Aprila je pri Trafiki gostovala arhitektka Meta Kutin in njeni učenci z Univerze za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, ki so v okviru projekta Dreamlike Neighbourhood – Skupaj je bolje razmišljali o lastnostih idealne soseske.

Trafika: Skupaj v mestu

Pomlad smo izkoristili tako, da smo trafiko oživili še drugače: v dogovoru z ZVKDS je študentka krajinske arhitekture Neja Molan posadila sadiko divje trte, ki je kiosk nekoč že preraščala, kar dokazuje fotografija iz časa gradnje NUK.

Divja trta kot nekoč

V sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo smo zagnali Arhitekturno ambulanto: študentje pod mentorstvom profesorjev Gašperja Medveška, Aleša Vodopivca in Maruše Zorec so pomagali reševati male arhitekturne zagate »pacientov«, v zameno pa so pridobivali prvo praktično izkušnjo arhitekturnega svetovanja.

https://outsider.si/category/ambulanta/

Majski dogodek ob sončnem zahodu je bil namenjen vprašanju modernistične arhitekturne dediščine: pod naslovom Metabolizem dediščine in prihodnost Severjeve garažne hiše smo se z gosti spraševali o primernih strategijah ohranjanja izjemne, a občutljive dediščine 20. stoletja.

Trafika ob sončnem zahodu: Metabolizem dediščine in prihodnost Severjeve garažne hiše

Poletno, 30. številko revije Outsider smo predstavili v klepetu s soustvarjalci, prostor smo namenili tudi aktivnostim Centra za gradnjo z zemljo.

Predstavitev Outsiderja #30 in aktivnosti Centra za gradnjo z zemljo

Na spletni strani v uredništvu arhitektke Eve Sušnik nastaja serija poglobljenih člankov in strokovnih pogledov na prostorski razvoj Nove Gorice v luči priprav na projekt Evropske prestolnice kulture 2025. Tej temi smo posvetili tudi julijski dogodek.

Festival Trafika: Nova Gorica 2025

https://outsider.si/category/nova-gorica-2025/

V javni prostor pred trafiko smo avgusta povabili znanost in znanstvenike ter razmišljali o pomenu popularizacije in komunikacije znanosti z javnostjo, jesensko številko Outsiderja pa smo predstavljali v znova nabito polni Hiši arhitekture.

Trafika: Znanost v javnem prostoru

Trafika je postala tudi ulična galerija. Ob 115. obletnici rojstva arhitekta Edvarda Ravnikarja smo na ogled postavili izbrane skice  iz monografije Edvard Ravnikar: Risbe, ki smo jo izdali v počastitev obletnice. Prelistajte: klik.

Vse najboljše, Edvard Ravnikar!

Edvard Ravnikar: Risbe

Nagrade

Julija nas je razveselila novica, da je naš projekt Trafike bil izbran med 25 najboljših v okviru Evropske nagrade za urbani javni prostor 2022.

Trafika med izbranimi projekti Evropske nagrade za urbani javni prostor 2022

Pomen našega dela je prepoznala tudi strokovna žirija Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, ki je ustanoviteljema revije Outsider, Nini Granda in Matevžu Grandi, dodelila častno članstvo.

Intervju v Sobotni prilogi časnika Delo:

https://www.delo.si/sobotna-priloga/gradimo-zastarelo-arhitekturo-ki-je-nastala-z-drugacnim-pogledom/

Obrazložitev ZAPS (Napisal arhitekt Tomaž Krištof)

Priznanje za Outsider: Častno članstvo ZAPS

Časopis Outsider Trafika je letos aprila prvič izšel kot priloga časopisa Delo. Izdali smo še štiri številke: med drugim smo predstavili izbor prispevkov serije Nova Gorica 2025, eno številko pa smo posvetili dvema sezonama projekta Naprej k zemlji. Septembrska Trafika je nastala v sodelovanju s Centrom za kreativnost – posvečena je bila pomenu kreativnih industrij in projektom, izvedenim v okviru CzK med leti 2017 in 2022.

Natečaji

Leto smo začeli z razglasitvijo rezultatov natečaja Urbana skulptura. Z modularno zasnovo za večnamenski objekt iz zbite zemlje pred Plečnikovo trafiko je slavil Gal Grobovšek.

Natečaj Urbana skulptura: zaključno poročilo

Mednarodni odmev je dosegel natečaj za Plavajoči paviljon na Dravi, ki smo ga organizirali v sodelovanju z Mestno občino Maribor.

Natečaj Plavajoči paviljon na Dravi: zaključno poročilo

Prvo nagrado je prejel italijanski arhitekt Federico Fiorino, ki se nam je predstavil v kratkem intervjuju.

Intervju: Federico Fiorino, zmagovalec natečaja Plavajoči paviljon na Dravi

Ob jesenski številki na temo igre in eksperimenta smo prvič organizirali fotografski natečaj. Pod naslovom Naključni prostori igre smo iskali najboljše fotografije prostorov, ki so postali prizorišča igre, čeprav temu morda niso bili prvotno namenjeni.

Foto natečaj Naključni prostori igre: zaključno poročilo

Strokovno žirijo je najbolj prepričala Ana Skobe, ki se je našim bralcem predstavila tudi v okviru serije pogovorov z arhitekturnimi fotografi, ki jo pripravlja Eva Gusel.

Ana Skobe: Bolj pomembno kot to, kar je na fotografiji, je tisto, kar je odsotno

Ob večerih pri trafiki in delavnicah smo dva dogodka izvedli v sodelovanju z našima novima sodelavcema, ki utrjujeta Outsiderjevo povezavo z zemljo in naravo ter nam širita obzorja.

Naša redna kolumnistka, gozdarka Marija Jakopin, nas je popeljala po svojem gozdu in nam pomagala bolje razumeti krhko ravnovesje tega ekosistema in njegovo vpetost v širše naravne in družbene procese.

Sprehod po gozdu z gozdarko Marijo Jakopin

Fotograf Simon Chang nas je povabil v Muzej norosti na gradu Cmurek, kjer je lani v okviru umetniške rezidence razstavljal svoje fotografske raziskave fenomena institucij za duševno bolne.

Sprehod po razstavi s fotografom Simonom Changom

Spletna vsebina

Na spletni strani še naprej objavljamo aktualne in kritične zapise, kolumne, pogovore z mladimi in uveljavljenimi ustvarjalci, pregled nove arhitekturne produkcije …

Z rubriko Fokus uvajamo žanr poglobljenih prispevkov (long-read). Januarja smo se poklonili stoletnici Stanka Kristla, podrobneje smo pregledali konfliktno gradnjo v Šišenski soseski 6, se posvetili opusu Viktorja Sulčiča, se spraševali o možnostih življenja brez avtomobila, največ pozornosti pa je požela obravnava nove strehe nad letnim gledališčem v Križankah.

Luka Jerman: Nerešene Križanke

https://outsider.si/category/fokus

Tudi sicer dajemo prostor kritičnim pregledom aktualnega dogajanja izpod peres angažiranih arhitektov doma in po svetu.

Domen Stražar: Majava tla slovenskih skejtparkov

Theaster Gates, Črna kapela: Umetniško delo, ki se je slučajno znašlo v merilu objekta (Paviljon Serpentine 2022)

Eva Gusel: Vrtec brez stopnic arhitektke Tije Badjura

Vrtec Prule in neprimerna lopa

Matevž Granda: Kako bomo živeli jutri? 

Nadaljevali smo s serijo pogovorov z arhitektkami:

https://outsider.si/category/arhitektke/

Tudi na spletu poseben poudarek dajemo gradnji z zemljo:

https://outsider.si/category/zemlja/

Stalno pa bralce seznanjamo z najboljšimi dosežki aktualne arhitekturne produkcije. Z vami delimo izbor lanskih projektov, objavljenih na spletu.

Mertelj Vrabič Arhitekti: Prenova 13. nadstropja Metalke

M atelje: Hiša med gorami

a2o2 arhitekti: Hiša MM

Počivašek Petranovič arhitekti: Gasilski dom Trzin

ARP studio: Odprta knjižnica

P PLUS arhitekti: Pisarne BRIGHT

Stanovanjska soseska Pod Pekrsko gorco: Zadržani okvir skupnosti

 

V novem letu vam želimo čim več dobre arhitekture in lepih odnosov!

Želite sodelovati z nami? Pišite nam: [email protected]

Pripravil: Luka Jerman
Naslovna fotografija: Simon Chang

Mailchimp brez napisa

Povezani članki