C8A716D0-06BD-437A-B873-E3C5B194375C
Fotogrami pozabljenih predmetov

Ko prebivalci zapustijo hišo, za sabo pustijo predmete. Predmeti, ki so nekoč opravljali različne funkcije, obležijo. Kakor hiša, njihova gostiteljica, tudi oni propadajo. Razjedajo jih molji, mehanizmi zarjavijo, slike obledijo. Tako je, če se čas ustavi. 

Pozabljeni predmeti iz cimprače so bili izhodišče medijske delavnice na poletni šoli Naprej k zemlji. Vsak udeleženec je bil povabljen, da poišče v hiši predmet, ki se mu zdi zanimiv, ki ga nagovori, in ga predstavi drugim udeležencem. Predmete smo potem dokumentirali na prav poseben način: v fotografski temnici fotografa Simona Changa smo ustvarili fotograme. Ko predmeti izgubijo svojo funkcijo, izgubijo tudi svojo obliko. Predmeti iz hiše so dokumentirani surovo in neposredno – brez optičnih posrednikov. Fotogrami iskreno beležijo fizično prisotnost objektov iz hiše, a njihovi svetlobni obrisi le še v naključnih podrobnostih nakazujejo, kaj so ti predmeti nekoč bili. Fotogrami na likovni način zapisujejo njihovo nedoločljivo bistvo.

Fotografski studio Simona Changa je bil od 12. 6. do 19. 7. 2022 na gradu Cmurek, kjer je tudi razstava njegovih fotografskih del. V gradu, kjer je sicer Muzej norosti, je razstavo fotografij z obiska psihiatrične bolnišnice v Iraku postavil v treh sobah gradu, ki so javnosti doslej bile nedostopne. Fotografije na poseben način govorijo o našem odnosu do sveta in do tematik, ki so odrinjene na obrobje. Avtor razstave nas je vodil skozi razstavljena dela in pripoved obogatil z zanimivimi izkušnjami nastajanja te presunljive fotografske serije. Razstava bo na ogled do 10. 10. 2022.

Več o razstavi lahko preberete na povezavi: https://muzejnorosti.eu/blog/simon-chang-psihiatricna-bolnica-hawler-erbil-kurdistan-irak

Simon Chang je bil rojen v Taipeiu na Tajvanu leta 1978. Kot dokumentarni fotograf živi in dela v Evropi od leta 2003, s poudarkom na zgodbah o ljudeh, katerih glas je redko slišan, skupnostih, ki jih obča družba ignorira, o duševnih motnjah v regijah nekdanjega konflikta, itd. Kmalu po tem, ko je diplomiral na oddelku za komukacijsko umetnost na univerzi Fu-Jen Catholic University in Taipei, se je preselil v Prago na Češko ter leta 2004 nadaljeval študij na praški FAMU (Fakulteta za film in televizijo). Od leta 2010 živi v Ljubljani.

Fotogrami: udeleženci delavnice Naprej k zemlji
Kolaž: Lucija Zemljič
Pripravil: Matevž Granda

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki