9D654301-BAFA-4955-8632-8181ACE5BF3F
Lucija Zemljič: Risba in kolaž

Ujeta je perspektiva hiše in gradbenega odra okoli nje, linije samo ponazarjajo hišo, ki je najpomembnejša. Videz projekta v drugem tednu, brez strehe, z razpadajočimi stenami. Risba ujema objekt v določenem trenutku, tako fotografije ujemajo perspektivo objektov, ki so bili najdeni v hiši. Brez barv, samo ploskve določajo obliko. Vendar brez predmetov ogrodje hiše tudi ne bi stalo. Brez ljudi hiša ne bi imela pomena. Na koncu, ko sten ne bo več, ne tal, tudi predmeti bodo razpadli, fotografije, skice in spomini bodo ostali. Tako bele ploskve predstavljajo ljudi, ki so te predmete uporabljali, in stene linij,med katerimi so stali.  

Kolaž je narejen iz eksperimentalnih fotografij, ki so nastale v delavnici v temnici s Simonom Changom v Muzeju norosti na Tratah. Vsak udeleženec je v stari cimprači poiskal en predmet, ki ga je med fotografskimi delavnicamipreneselna fotografijo v temnici. Gre za predmete iz različnih obdobij, ki so vsakega udeleženca nagovorila na drugačen način. Kolaž je skupek vseh nastalih fotografij vseh nabranih predmetov, kakor je hiša skupek vseh njihovih zgodb.

Risba in kolaž sta nastala v okviru projektnih delavnic Naprej k zemlji, ki jih izvajamo partnerji Društvo Zelena centrala, Terraepaglia, Bildungshaus Retzhof in Outsider. Mladi udeleženci z mentorsko pomočjo razmišljajo o procesu dekonstrukcije stare cimprače, tradicionalne hiše iz lesa in zemlje, ter svoje misli prelivajo v besedo, risbo, arhitekturno risbo in fotografijo.

Mentorji delavnic: Sara Lucietto in Sanni Mezzasoma(Terraepaglia), Nina Granda in Matevž Granda (Outsider), Polona Kosi (Bildungshaus Retzhof), Nataša Kramberger in Daniele Croci (Društvo Zelena centrala), Nina Medved.

 

Foto: Nina Medved

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki