kuhinja3
Učinkovita organizacija kuhinje

Naj kuhinjsko – jedilni prostor postane srce vašega doma

Ob hitrem tempu vsakdana je še toliko bolj osvežujoče, če si lahko doma vzamemo čas in prostor za izvrsten obrok, hkrati je ta rutina odlična priložnost za preživljanje kakovostnega časa z drugimi člani gospodinjstva. Priprava in uživanje hrane lahko postane dejavnost brez stresa, če že v začetku razmišljamo o pametni organizaciji kuhinje. Poglejmo, kaj zaznamuje kakovosten kuhinjski prostor.

Izbira kuhinjskega pohištva

Nemogoče je govoriti o splošnih smernicah za oblikovanje kuhinje, saj je vsak prostor drugačen, drugačne pa so tudi navade posameznega gospodinjstva. Zato je najbolje, da se ob odločanju za novo kuhinjo obrnete na strokovnjaka – samostojnega arhitekta ali arhitekta-svetovalca v pohištvenem salonu – ki vam bo glede na vaše navade in želje znal svetovati, kakšno pohištvo izbrati. Najpomembnejša je seveda funkcionalnost, ki bo zagotovilo za to, da vam bo kuhinja dolgo in dobro služila.

Tudi kuhinja z majhno kvadraturo je lahko svetla in funkcionalna. Studio.a+v: Stanovanje MM

Razporeditev elementov

Vaka kuhinja je drugačna, zato bo tudi vsak tloris drugačen. Kljub temu pa smo ob pogovoru s strokovnjakom ali ob samostojnem opremljanju kuhinje lahko pozorni na nekaj smernic, ki nam bodo pomagale pametno razporediti elemente v kuhinji. V pomoč nam bo, če bomo razmislili o procesih, ki se odvijajo v kuhinji, in o tem, kako jo navadno uporabljamo. Ko vzamemo zelenjavo iz hladilnika, jo najprej operemo, nato narežemo in nato kuhamo. To bi bila torej smiselna razporeditev elementov: shranjevanje živil, priprava hrane in termična obdelava. S pomočjo otoka ali nasprotne strani kuhinje pa lahko te elemente razporedimo tudi v kuhalni trikotnik.

Dobro organizirana kuhinja postane srce doma. Matej Gašperič: Hiša za pet in ves svet prijateljev

Razporeditev kuhinjskih omaric

Enako velja za vsebino kuhinjskih omaric, o kateri se odločamo v času načrtovanja ali potem, ko kuhinja že stoji. Glavno vodilo naj bo funkcionalnost – kakšno orodje navadno potrebujemo pri kuhi in kako ga bomo najhitreje dosegli? Kako lahko reči okoli štedilnika organiziramo strateško, da bo vse potrebno na dosegu roke? Katere reči sodijo v vitrine ali na odprte police, katere bi raje zaprli v predale? Je smiselno krožnike umestiti v omarico, ki je najbližje jedilni mizi? Odgovori na ta vprašanja nam bodo pomagali pametno razporediti naše kuhinjske pripomočke.

Odprtost in dostopnost

O natančnih razmikih med elementi in njihovih dimenzijah, ki so potrebne za udobno kuhanje, nam bo svetoval strokovnjak. Že ko o novi kuhinji le sanjarimo, pa imejmo v mislih, da so časi zaprtih kuhinj, v katerih se je hrano le pripravljalo, minili. Danes je kuhinja del povezanega jedilno-bivalnega prostora, ki omogoča raznolike dejavnosti in druženje. Zato je kuhinjo smiselno umestiti v svetel, odprt prostor dovoljšnje velikosti, da se bomo v njem dobro počutili.

Velika okna v kuhinji so prednost, naravni materiali pa jo delajo domačnejšo. Medprostor: Hiša Hribljane

Individualizacija

Poleg funkcionalnosti kuhinje je seveda pomembno tudi, da se bomo v njej dobro počutili in se bomo v njej radi zadrževali. Zato s pomočjo strokovnjaka izberimo materiale, ki so prijetni na otip, trpežni in enostavni za čiščenje – a tudi nam všeč, pa naj nas na njih pritegne barva, tekstura ali vzorec. Kuhinjo opremimo s primernimi rastlinami in drobnimi dodatki, ki nam prinašajo veselje. Omislimo si skodelice in posodje, ki nam nekaj pomeni – morda posežemo po lokalni keramiki in s tem podpremo male ustvarjalce. V kuhinjo vključimo domiselne poudarke in dragocene kose, ki so jih uporabljali naši predniki.

Uredimo si kuhinjo, ki bo ustrezala našemu značaju. Nina Štajner: Dramatično modernistično stanovanje

Vzdrževanje

Da bo naša kuhinja zares zaživela, se potrudimo, da bo vedno pripravljena na uporabo. V profesionalnih kuhinjah po napornem dnevu vedno sledi še celovito čiščenje, da je kuhinja zjutraj sveža in pripravljena. Pulte redno čistimo s primernimi čistili in z njih redno odmikajmo nepotrebne predmete. Tako bo naša delovna površina prosta in pripravljena na vnovično uporabo. Kuhinjski pribor hranimo na stalnih mestih, kjer ga z lahkoto najdemo. Redno čistimo tudi fronte omaric in skrbimo za higieno štedilnika. V prostoru, ki je redno izpostavljen vlagi in umazaniji, je skrb za redno vzdrževanje še toliko pomembnejša.

Naslovna slika: Studio Aino, Družabna hiša

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki