03-RCNMLC-02
Urbana skulptura: 3. nagrada

Terrapark predstavlja kompozicijo minimalnih začasnih urbanih skulptur iz zbite zemlje, oblikovanih v manjši park.

Park je sestavljen iz več prvin: Za lažji dostop do skulptur in njihovo uporabo, je med njimi utrjena površina (drobljnec), katero mestoma prekinejo zelene površine (nasadi okrasnih trav in dišavnic). Ureditev vertikalno dopolnjujeta že obstoječe zimzeleno in novo manjše listopadno drevo. Novo drevo se posadi med obstoječe drevo in Plečnikovo trafiko. Tako se tvori diagonalo, ki predstavlja povezavo treh vertikal in na ta način trafiko poveže z novo ureditvijo prostora.

 

Osrednje skulpture iz zbite zemlje predstavljajo klopi, katerih osnova so nižji zidovi (v: 40 cm, š: 45 cm) z leseno oblogo. Ta služi kot zaščita zbite zemlje pred vremenskimi vplivi in zagotavlja udobno sedišče. Lesena obloga je na zid vijačena preko kovinske ali lesene podkonstrukcije. Poleg klopi je iz zbite  zemlje oblikovan še podest (v: 15 cm), katerega se zaščiti z leseno ali stekleno (reciklirano) oblogo.

Oblika skulptur (klopi) posnema atrijske oblike stavb v starem delu Ljubljane. Navzven delujejo zelo zaprte, medtem, ko se v njihovem atriju odpira prostor za nove, intimnejše dejavnosti.

Skulpture, na katerih lahko sedimo, služijo vsakodnevnim obiskovalcem trafike in jim ponudi prostor za branje, počitek ali druženje. V času dogodkov pa ustvarjajo prostor za razpravo in dogodke.


V predlaganem primeru zbita zemlja nadomešča beton in tako nagovarja obiskovalce ter mimoidoče k uporabi trajnostnih materialov. Ker gre za skulpturo, ki je hkrati urbana oprema, ta obiskovalca povabi, da se je dotakne in uporabi. Materija, katere se lahko dotaknemo, nam daje priložnost, da se z njo bolje spoznamo.

3. Nagrada: 500,00€
RCNMLC
Avtorica: Andreja Molan

Natečaj Urbana skulptura: zaključno poročilo

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost.
Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija:

Mailchimp brez napisa

Povezani članki