V Vojniku je zrasla prijetna enodružinska hiša, ki z dolgo linijo sledi terenu lokacije in vanj ne posega, temveč ga s svojo prisotnostjo dopolnjuje in zaključuje.

Sploh pri stanovanjski gradnji je povezanost notranjosti z okolico ključnega pomena. V strnjenih naseljih, na parcelah, ki so namenjene gradnji novih objektov, imamo pogosto opraviti s problemom pogledov. Kako usmeriti pogled uporabnika objekta tako, da se ne bo zaletel v sosedovo fasado ali izgubljal med mimovozečimi avtomobili, temveč bo vedno pristal na nečem mehkem in prijetnem, pa naj bo to nebo, obzorje ali okoliško zelenje?

Hiša na Vojniku, ki so jo oblikovali v biroju AB Objekt, stoji na zanimivi lokaciji na nagnjenem terenu, kjer jo z ene strani obdaja gozdič, z druge pa jo omejujeta cesta in obstoječe naselje za njo. Arhitekti na željo naročnikov niso bistveno posegali v teren ter hiše niso vkopali, temveč so jo le narahlo položili na relief. Pogled so usmerili čez okoliško gradnjo v daljavo, kjer obzorje niza cerkvene zvonike in krošnje dreves. Tam, kjer se relief dviguje, je med hišo in podporni zid umeščena majhna terasa, umaknjena od radovednih oči z ulice. Z nje se pogled povzpne navzgor proti gozdu, potem pa zavije okoli vogala in se razlije čez okoliško krajino.

Tudi notranjost je bogata zbirka prostorskih sekvenc, ki so jih arhitekti oblikovali, kot bi kadrirali film. Dolga lamela hiše omogoča, da se obiskovalec skoznjo sprehodi korak za korakom in pogled za pogledom. Z zadnje terase stopimo skozi vhodna vrata v manjši vetrolov in potem naravnost v velik in svetel bivalni prostor, srce doma. Prav tam okolica vstopa v hišo dobesedno: v volumen hiše je povlečena terasa, ki služi kot predah med glavno spalnico in dnevnim prostorom. Če se obrnemo v drugo smer, je tu mirnejši, spalni del bivališča, ki na skrajnem koncu stavbe ponuja kotiček za delo.

Hiša s pripovednim imenom ’34m’, kolikor znaša dolžina hiše, je razgiban preplet poti in pogledov, ki v na prvi pogled strogi linearni zasnovi združujejo svobodo različnih možnosti.

Boštjan Matul, AB Objekt:

Dolga pritlična hiša stoji na nagnjenem terenu, ki je narekoval njeno obliko, saj naročniki niso želeli dodatno posegati v linijo reliefa. Tako se je izoblikovala forma tega projekta, ki na eni sami dolgi potezi niza vse, kar je potrebno za udobno bivanje. Naročniki so k nam pristopili z izoblikovano vizijo, ki smo jo nato skupaj uspešno prevedli v prostorsko ureditev ter tako ustvarili še en prijeten dom.

 

 

 

Ime projekta: 34m
Avtorji: Boštjan Matul, Dominik Sagadin (AB Objekt)
Leto: 2015
Površina objekta: 154m2
Fotografije: Matej Lozar
Gradbene konstrukcije: Aleš Strašek, u.d.i.g. (AB Objekt)
Krajinska arhitektura: Mitja Škerjanec, u.d.i.k.a.
Sofa: Oblazinjeno pohištvo Novak
Kuhinja, dnevna soba in ostala mizarska oprema: Mizarstvo Mio oprema d.o.o.
Parket: Admonter Parkett & Parkettboden
Fasada: Ströher
Streha: Tondach

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročnino!

Celoletna naročnina

 

Ena misel na “AB Objekt: Hiša 34m

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja