Prenovljena kavarna Sun Caffe z urbano sproščenostjo vabi v svojo notranjost. Pod prenovo so se podpisali arhitekti Studia.a+v.

Arhitekti so k prenovi pristopili z idejo o celostni reorganizaciji tlorisa. Del prostora, ki je bil v preteklosti namenjen skladišču, so priključili preostalemu lokalu, nove servisne prostore pa premaknili ob vzdolžno stranico kavarne, kjer prostor meji na sosedje lastnike. Tako se je sprostila svetlejša, zunanja stranica kavarne, ob kateri so arhitekti nanizali kavarniške mize. Prostor je zaradi svoje podolgovate, cevaste oblike potreboval nekaj vizualnih poudarkov. Zanje so arhitekti poskrbeli prek dodajanja raznolikih materialov: keramike v beli barvi in vzorcu terazza, pa kromiranih površin in svetlobnih elementov. Odstranili so tudi spuščen strop in razkrili betonske nosilce, ki dodajo k industrijskemu videzu ambienta in predstavljajo idealno podlago za serije visečih žarnic, ki osvetljujejo prostor.

Kljub svoji relativno majhni površini in legi v industrijski coni Arnovski gozd, se Sun Caffe neustrašno spogleduje z metropolitanskimi trendi. Prav zares, nekaj na tem interierju, ki so ga arhitekti od začetka načrtovanja do konca izvedbe pripeljali v pičlih treh mesecih, diši po svobodi velikega mesta, po pristni ulični hrani in craft pivu, po svetovljanskem življenju. So to bele ploščice, s katerimi sta obloženi vzdolžni steni v kavarni, in spominjajo na keramiko postaj podzemne železnice? Ali oblazinjena sedišča, ki bežno namigujejo na prav to prevozno sredstvo? Morda neonski napis na zadnji steni, ki sporoča, na katero postajo smo pravkar prispeli? Prenovljeni Sun Caffe je postojanka ob hitrem metroju življenja, prostor, kjer se lahko ustavimo in si v dobri družbi in prijetnem okolju privoščimo kozarček ali dva.

Studio.a+v:

Pred začetkom prenove lokala se je izkazalo, da je sosednji prostor, ki je do tedaj služil le kot skladišče, tudi uporaben. Zato smo predlagali totalno reorganizacijo tlorisa. Servisne prostore smo nanizali ob notranji temni steni, ki služi tudi kot zvočna bariera proti sosednjemu lokalu. Del lokala, ki svetlobo potrebuje, pa smo pomaknili proti zasteklitvi.

Prostor je po reorganizaciji dobil obliko podolgovatega pravokotnika – tunela, ki smo ga želeli dodatno poudariti. Tako smo vzdolžne stene obložili z belo keramiko in ob njih postavili visoke klopi z barskimi mizami.

 

Ime projekta: Sun Caffe
Arhitektura: Studio.a+v
Investitor: Zasebni
Fotograf: Tomaž Žnider
Lokacija: Žalec

Leto izvedbe: 2017
Površine: 80 m2

Elektro instalacije: Matjaž Bobnar s. p.
Strojne instalacije: Tomaž Guzej s. p.
Izvajalci: Hari s.p., Bremont s.p., Mizarstvo Krumpak d.o.o., Tapetništvo Hudina, Ozvočenje Leetlab d.o.o., Ključavničarstvo Robert Šramel s.p., Keramičarska dela Gracia d.o.o., točilni pult Gastro manager d.o.o., BB Keramika, Polona Cafuta s.p.

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja