womens-house-ouled-merzog-building-beyond-borders-photos-thomas-noceto_dezeen_2364_col_1-1704x1136_
Arhitektura iz zemlje: Dom za srečanja in učenje

Danski študenti arhitekture so v vasici Ouled Merzoug ob vznožju gorovja Atlas v Maroku v sodelovanju z “Association des Femmes d’Ouled Merzoug” projektirali in zgradili dom krajanov za srečanja, učenje in delo žensk okoliških vasi.

Hiša je zaradi razgibane topografije in same funkcionalnosti razdeljena na dva volumna. Le-ta stojita vsak na eni strani obstoječe peš poti, ki vsakega vaščana popelje skozi dvorišče hiše. V enem delu se nahaja delavnica tkanja in barvanja volne, v drugem pa manjša pekarna, predvsem za peko kruha. Za razliko od osrednjega javnega dela, konca obeh krakov ponujata povsem intimni zaprti dvorišči. Gradnja je temeljila na uporabi materialov, ki jih je moč pridobiti v bližnji okolici. Konstrukcija je iz opek iz butane zemlje, ki je v notranjosti zaglajena z ometom, mešanico zemlje, peska, apna in slame. Na enak način so izdelana tudi tla. Zunanje fasade so obložene s kamenjem, izkopanim iz okoliških pobočij, ki hišo popolnoma zlije s pokrajino. Razpon strehe je diktirala dolžina evkaliptusovih debel, ki jih je moč dobiti na bližnjem trgu. Kot pri mnogih podobnih projektih, avtorji poudarjajo pomembnost sodelovanja z lokalnimi mojstri in pridobivanja dragocenih izkušenj pri izgradnji projektiranega študentskega projekta. Organizacija Building beyond borders je v tej vasi pred leti že uspešno zgradila manjši vrtec.

   

Ime projekta: Women’s house
Avtor projekta: Building beyond borders
Investitor: Women’s Association of Ouled Merzoug
Fotograf: Thomas Noceto
Lokacija: Maroko
Leto izvedbe: 2020
Udeleženci programa Building Beyond Borders, UHasselt, 2018-2019: John Silvertand, Hannah Van Breen, Arnaud Goossens, Auranne Leray, Margot Lambrechts, Eline Hoftiezer, Tinne Beirinckx, Kjell Keymolen, Aurora Fanti, Sofie Van den Velde, Jolien Bosmans, Martina Petrosino, Giulia Ventre, Emily Haest, Miki Z, Biniam Hailu, Alice Chang, Dany Depuydt
Besedilo in izbor projektov: Gašper Fabijan
Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost.
Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki