Main-Avenue-Entrance_TMPL_Adjaye-Associates
Arhitektura iz zemlje: Predsedniška knjižnica

“Nova knjižnica predstavlja priložnost, da uresničimo predsednikovo vizijo afriške renesanse.” Tako začne svojo predstavitev projekta v Johannesburgu sir David Adjaye. Nova knjižnica, posvečena bivšemu predsedniku Thabu Mbeki, bo vsebovala muzej, avditorij, prostor za začasne razstave, center za opolnomočenje žensk, čitalnico, raziskovalni center, kavarno in arhiv. Slednji bo vseboval pomembne dokumente in druge artefakte predsednika in drugih ključnih afriških voditeljev.

Priznani arhitekturni biro primerja hram znanja s hrambo žita, zato sama oblika knjižnice posnema tradicionalne žitnice – kašče za shranjevanje žita. Osem kupol z različnim programom, povezanih z osrednjim prostorom, je pri vrhu prirezanih in ustvarjajo svojevrstne ambiente. Zunanjost kupol bo obdana z zbito zemljo, ki bo skupaj s teraco tlakom iz lokalnega kamenja in lesom domorodnih vrst pripomogla k trajnosti projekta. Sir David Adjaye trenutno posveča veliko pozornosti gradnji z zemljo in tradicionalnim afriškim tehnikam gradnje. Tako je letos v galeriji Gagosian v New Yorku predstavil svojo prvo večjo skulpturo, spiralni labirint iz zbite zemlje. Ime projekta: THABO MBEKI PRESIDENTIAL LIBRARY

Avtor projekta: Adjaye Associates

Investitor: Thabo Mbeki Foundation

Vizualizacije: Adjaye Associates

Lokacija: Johannesburg, JAR Leto projektiranja: 2020 Površina: 5400m2

Besedilo in izbor projektov: Gašper Fabijan

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki