Natečaj-ese-1300pxj
Arhitektura po epidemiji: Končno poročilo žirije

Na natečaj za esej Arhitektura po epidemiji smo do roka prejeli 39 esejev različnih avtorjev. Žirija, sestavljena iz članov uredniškega odbora revije Outsider (Nina Granda, Srđan Nađ, Miloš Kosec, Ajda Bračič, Matevž Granda), je vse prejete eseje skrbno prebrala. Vsak član je eseje ocenil s točkami od 1 do 5. Po skupnem pogovoru med člani komisije smo na podlagi najvišjega števila točk in komentarjev žirantov med pogovorom izbrali 6 finalistov. Te eseje je žirija ponovno prebrala. Na drugem sestanku so člani določili prejemnike nagrad in zmagovalni esej. Prerazporedili so nagradni sklad (v višini 600,00 EUR); namesto treh nagrad so podelili prvo nagrado (300,00 EUR), posebno nagrado (100,00 EUR) in dve tretji nagradi (100,00 EUR).

Prejeta besedila bi lahko glede na pristope k pisanju razdelili v nekaj kategorij. Veliko prejetih zapisov je izhodiščno temo, arhitektura po epidemiji, razširilo in se usmerilo na reinterpretacijo vprašanja, a brez iskanja in podajanja odgovorov. A pri branju smo bili posebej pozorni na zapise, ki vsebujejo prodorno idejo, inovacijo in so usmerjeni v razvoj arhitekture po spremembah, ki jih povzroča ali sproža epidemija. V tem pogledu izstopa esej Mestni ubežnik avtorice Janje Šušnjar, ki prejme prvo nagrado (300,00 EUR in objavo v reviji). Žirijo je prepričala drža, utemeljena na konkretnosti in konstruktivnosti.

Nekaj esejev bi lahko umestili v polje literarnih poskusov. Med temi je žirija kot najboljšega prepoznala esej Mojstri, ki so odšli v pozabo avtorice Valerie Wolf Gang, ki ga je nagradila s posebno nagrado (100,00 EUR), ker sicer izstopa iz področja arhitekturnega eseja, a od vseh prejetih zapisov izkazuje v pisanju največ zanimivosti in svežine.

Veliko esejev je osredotočenih na iskanje rešitev v spremembi družbenega sistema. V to kategorijo lahko umestimo esej Zaprti prostori otroštva avtoric Teje Močnik in Barbare Turk Niskač, ki preizprašuje prostore otroštva v času izolacije. Zaradi konsistentnosti in zanimive teme mu je žirija podelila 3. nagrado (100,00 EUR). V kategorijo kritike sistema umeščamo tudi esej Nekaj izbranih grehov eseja z naslovom »Arhitektura po epidemiji« avtorja Uroša Mikanoviča, ki zaradi zanimivega pristopa po sklepu žirije dobi deljeno 3. nagrado (100,00 EUR).

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki