aa-tretjic-0-naslovna-NikaBenedikBevc-web
ARHITEKTURNA AMBULANTA: Tretjič

V tokratno Ambulanto je po nasvet prišla gospa, ki se skupaj s svojo družino seli v novo, večje stanovanje, ker je prejšnje stanovanje postalo premajhno. Nekaj pohištvenih kosov bodo prinesli iz starega stanovanja, prav tako nekaj opreme: preproge iz Irana, stenske slike itd. Všeč jim je etno/eklektični stil, veliko imajo tudi second-hand kosov.

Prav zaradi raznovrstnosti pohištva, različnih barv in materialov se je gospa obrnila na Arhitekturno ambulanto, kjer sva reševali problem preobremenjenosti stanovanja. Prostor, oblikovan v eklektičnem stilu, lahko hitro postane nepremišljeno zasnovan, zato je bilo veliko govora o barvah in razmerju med barvnimi in nevtralnimi površinami. Ker je tokratno svetovanje (prvič) potekalo preko Zooma, sva se predhodno pogovorili o željah za stanovanje. Gospa mi je posredovala pohištvene kose, ki jih bodo vzeli s sabo v novo stanovanje, jaz pa sem se lahko pripravila in oblikovala barvne sheme, ki bi bile glede na to primerne.

 

 

Svetovala sem ji, da naj se sledi barvni shemi, kako lahko tako shemo ustvari tudi sama in pojasnila, zakaj je pomembno v stanovanju vpeljati tudi nevtralne barve kot so bela, bež, barva lesa … Stranka si je želela kakšno steno tudi pobarvati, zato sem ji predlagala, katere stene bi bilo pametno pobarvati in pokazala reference, kjer so pobarvani le deli sten. Potrebovala pa je tudi svetovanje s kuhinjo, ki naj bi bila v beli barvi in sicer kako jo preurediti, da njen svetleč videz ne bo izgledal preveč »plastično«. Pogovorili sva se, da bo bel pult zamenjala za lesenega, zamenjala fronte na zgornjih omaricah in dodala lesene poličke, na katere bo lahko postavila zelenje, pisane skodelice, radio itd. Jedilna miza bo prav tako v nevtralnem lesu, zato pa se bo lahko poigrala z oblikovanjem stolov, ki bodo lahko med seboj različnih barv, oblik in materialov in bodo tako glavni oblikovni element kuhinjskega dela.

Čeprav sva se pogovarjali preko Zooma, sta sodelovanje in pogovor potekala tekoče in razumljivo. Z vidika barvnih shem in predpriprave je bilo tako določene stvari še lažje izpeljati, gospe pa je bilo zelo všeč, da sem imela pripravljene reference, preko katerih sva se lažje pogovarjali in predajali ideje.

 

Arhitekturna ambulanta #3, 28. 6. 2022
Pripravila: Nika Benedik Bevc

 

Se tudi vi srečujete s težavami pri organizaciji stanovanja ali posameznih prostorov? Ne veste, kako te narediti svetle, pretočne in uporabne? S svojimi problemi se lahko oglasite v arhitekturni ambulanti vsako soboto med 10. in 12. uro, a ne pozabite na predhodno prijavo preko e-naslova: [email protected].

Lepo vabljeni!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki