Arhitekturna-Ambulanta-220722-naslovna
ARHITEKTURNA AMBULANTA: Četrtič

V četrto izvedbo Arhitekturne ambulante sta po nasvet prišli mama in hči družine, ki ima v počitniškem obmorskem stanovanju, velikem 25 m², težave z razporeditvijo opreme. Primanjkuje jim prostora za shranjevanje, problem pa predstavlja tudi majhna kuhinja, stisnjena pod stopniščem. Želijo si, da bi se ljubezen do potovanj in umetnosti odražala tudi v dekorju stanovanja.

V 1. etaži, ki je velika 10 m², sta želeli dodatno umestiti manjši kavč, hladilnik, pralni stroj in omare za shranjevanje. Že na prvem svetovanju sva podali predloge za boljši izkoristek prostora, vendar takrat še nismo uspeli najti ustrezne razporeditve, ki bi zadostovala njihovim željam in potrebam. Po krajšem razmisleku sva pripravili nekaj predlogov. Svetovali sva, da je pohištvo modularno in premično z možnostjo sestavljanja in zlaganja, saj lahko tako po potrebi odpremo prostor in omogočimo dostop do vseh elementov. Predvsem je to pomembno pri oknu, kjer sva zaradi razgleda na morje predlagali umestitev mize. Miza bi tako morala biti premična, da ne onemogočimo dostopa do zunanjih senčil. Predlagali sva zložljivo opremo, dodaten prostor nad hladilnikom, ki postane del kuhinje; prostor pa sva našli tudi za raztegljiv kavč, ki po potrebi postane tudi dodatne ležišče.

V 2. etaži, velikosti 12 m², se nahajata kopalnica in spalnica. Tu je primanjkovalo prostora za shranjevanje, težava pa je bila tudi dostopnost do strešnega okna. Predlagali sva dvig postelje, ter tako pridobili prostor za shranjevanje pod njo. Po stopnicah, ki vodijo do postelje, tako postane dostopno tudi strešno okno, hkrati pa stopnice omogočajo shranjevanje in služijo kot dodatna sedalna površina. Zaradi drugačne postavitve opreme tako notranja stena postane »razstavni prostor« fotografij in spominkov s potovanj.

Stranki sva opozorili, naj bodo pri izbiri barv ter osvetlitvi prostora pazljivi, saj v stanovanje pride malo naravne svetlobe. S to mislijo sva svetovali, da se pri večjih kosih pohištva uporabijo svetle barve.

Arhitekturna ambulanta #4, 22. 7. 2022,
Svetovalki: Urša del Cott in Vita Gradič
Pripravila: Urša del Cott

 

Se tudi vi srečujete s težavami pri organizaciji stanovanja ali posameznih prostorov? Ne veste, kako te narediti svetle, pretočne in uporabne? S svojimi problemi se lahko oglasite v arhitekturni ambulanti vsako soboto med 10. in 12. uro, a ne pozabite na predhodno prijavo preko e-naslova: [email protected].

Lepo vabljeni!

 

Arhitekturna ambulanta poteka v sodelovanju revije Outsider s študenti Fakultete za arhitekturo UL pod vodstvom strokovnih mentorjev (G. Medveška, A. Vodopivca, M. Zorec idr.).

Mailchimp brez napisa

Povezani članki