park-prerocisc_public-space-award
Center za gradnjo z zemljo med izbranimi projekti evropske nagrade za javni prostor 2024

Bistvo medija je odpiranje javnega prostora. To je skupno arhitekturi in založništvu. Z ustvarjanjem vsebin definiramo javni prostor. Uvajamo teme, izpostavljamo kritične polemike, zbližujemo poglede.

Javni prostor nas pri Outsiderju zanima, navdihuje in vznemirja. Včasih frustrira. Gradimo ga kot arhitekti in kot medijski ustvarjalci. Zanimajo nas fizične in materialne kot tudi idejne in miselne komponente javnega prostora.

Že drugič zapored je Outsiderjeva prostorska intervencija uvrščena v bienalni izbor najboljših javnih prostorov Evrope.

Kandidiralo je 297 projektov iz 33 držav; žirija je izbrala 20 izstopajočih del in 5 finalistov.

Prijavljeni projekti 2024

Leta 2022 je žirija prepoznala kakovost javnega prostora pred oživljeno Plečnikovo trafiko na Vegovi v Ljubljani (https://outsider.si/trafika-med-izbranimi-projekti-evropske-nagrade-za-urbani-javni-prostor-2022/). Letos pa je izbrala naš projekt Park preročišč v Centru za gradnjo z zemljo v Dobravi pri Škocjanu, kjer skupaj gradimo z avtohtonimi materiali, ustvarjamo skupnost in raziskujemo prihodnost arhitekture. Gradnja z zemljo je skupnostni eksperiment, prostor igre in arhitekturna metafora, ki omogoča načrtovanje onkraj ustaljenih okvirov.
(povezava do izbranih projektov)

Evropska nagrada za urbani javni prostor je bienalna pobuda Centra za sodobno kulturo v Barceloni (CCCB). Kot pojasnjujejo v predstavitvi (https://www.publicspace.org/about-the-prize), nagrado odlikujejo tri značilnosti. Podeljujejo jo avtorjem prostorske intervencije (arhitektom, urbanistom). Značilnost nagrade je, da je pozorna na posege različnih meril, katerih cilj je predvsem izboljšati življenje državljanov. Priznanje je osredotočeno na lokalne posebnosti, hkrati pa predstavlja skupno evropsko identiteto prostora.

Žirija Evropske nagrade za javni prostor 2024: Beth Galí (predsednik), Sonia Curnier, Fabrizio Gallanti, Žaklina Gligorijević, Beate Hølmebakk, Manon Mollard, Francesco Musco.

Prijavite se na delavnico v Centru za gradnjo z zemljo, ki bo potekala med 5. in 10. avgustom v Centru za gradnjo z zemljo v Dobravi pri Škocjanu. Delavnica prinaša 2 kreditni točki študentom Fakultete za arhitekturo v Ljubljani (prizna se opravljen predmet Arhitekturna delavnica) in 3 točke članom ZAPS (Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije).

Poletna delavnica gradnje z zemljo

Publikacija Arhitektura in zemlja

Novi zbornik o oživitvi Plečnikove trafike na Vegovi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki