13.3_Znanost v javnem prostoru_foto_Janez Marolt
Novi zbornik o oživitvi Plečnikove trafike na Vegovi

Arhitekt Jože Plečnik je v Ljubljani v tridesetih letih prejšnjega stoletja zasnoval tri kioske, ulične prodajalne časopisov in cigaret. Arhitekt je bil strasten kadilec in je na javnih mestih načrtoval tudi prodajalne cigaret. Kiosk je bil v tridesetih letih obrastel z divjo trto, služil pa je tudi kot plakatni steber za oglase.

Plečnikov kiosk je postavljen na Vegovo ulico v središču Ljubljane, ki si jo je Plečnik zamislil kot kulturno avenijo, ki bi potekala od Južnega trga (danes Knafljev prehod) do cerkve v Trnovem. Ulica je obdana s stavbami, namenjenimi kulturi in arhitekturi (npr. Hiša arhitekture ZAPS, Fakulteta za arhitekturo, Mestni muzej, Gledališče Glej, NUK …).

Pozabljeni kiosk je pred leti odkrila Darja Pergovnik, konzervatorka Zavoda za varovanje kulturne dediščine Slovenije in na njeno pobudo je bil skrbno obnovljen. Plečnikov kiosk je potem 13 let sameval, bil je zapuščen in nanj so lepili le priložnostne plakate. Tako kot časopisi je potreboval osvežitev, nov pristop in novo osmišljenje.

Kiosk smo pri arhitekturni reviji Outsider prepoznali kot majhno, a močno in učinkovito povezovalno točko, generator kulture in arhitekture v mestu in jo spomladi leta 2021 obudili. Naša intervencija je vsebinska: prej dolgo neopaženi in zapuščeni kiosk smo uzrli z novim pogledom in ga razumeli kot fizično majhen, a idejno velik objekt. Arhitektura je nastala iz uzrtja lepote obstoječega, ne gradnje novega.

Ob izbranih večerih prirejamo pogovorna srečanja in debate: Festival Trafika ob sončem zahodu. Kiosk je postal javni razstavni prostor in je bil navdih za dva javna mednarodna arhitekturna natečaja ter za brezplačni časopis Trafika. Zapuščen ulični kiosk se je prelevil v živahen, zanimiv in sodoben javni prostor — mikro kulturni center.  Mestu je vrnil prodajalnico časopisov in publikacij, ki žal izginjajo iz mesta, in prostor napolnil z idejami in srečevanji.

Ob vstopu v četrto leto dogajanja pri Trafiki smo oblikovali zbornik, v katerem boste našli pregled vseh naših aktivnosti, povezanih z oživljeno Plečnikovo trafiko.

Prenesete si ga lahko na tej povezavi.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki