naslovna-2
Trafika ob sončnem zahodu - Onkraj, takraj: RAZSTAVA (OD)ZUNAJ

“Ob raziskovanju se nam je po motiviki, pa tudi slogu povezan izrisal sklop del iz poznih šestdesetih in sedemdesetih let, pri katerih Jeraj med drugim raziskuje prehajanje med prostori oziroma preigrava odnose med zunaj in znotraj. V izbranih slikah, grafikah in fotografijah avtor razmišlja o temah, s katerimi se lahko vsak izmed nas poistoveti: naslavlja vprašanja intime, zasebnosti, razmišlja o čustvenih stiskah, osamljenosti, ujetosti. V tem smislu se mi zdi, da bi dela lahko nagovorila tudi sodobnega gledalca.”

 (Gregor Dražil, kustos razstave Zmago Jeraj: Z visokim korakom prestopim okensko polico)

Kaj se zgodi, ko prestopimo meje (ne)znanega prostora? Kako današnji pristopi v oblikovanju razstav ustvarjajo prostore, ki presegajo meje belih galerijskih sten? Kakšna ogledala postavlja oblikovanje raztsve, kako se preko slednjega odraža ideja umetnika in kaj ti odsevi odstirajo v obiskovalcu?

Onkraj, takraj namiguje na vprašanje prehajanja – tega, kaj je onkraj, prostor nekje drugje (na platnu, za odsevom, tam, kjer se je rodila ideja za nastanek umetniškega dela), in kaj onkraj odseva v takraj, prostor opazovalca. So to včasih prostori na platnu? So morda to drugačni pogledi na prostor, njegova priložnost za drugo življenje, kjer se onkraj (zapuščena arhitektura) spremeni v takraj (prostor razstave)? So to prostori v nas, katerih vrata pripirajo razstavljena dela in kako oblikovanje prostora, v katerega so postavljena, vpliva na obiskovalca.

Pri Plečnikovi trafiki na Vegovi bomo  v sklopu serije dogodkov Trafika ob sončnem zahodu, ki jih pripravljamo pri Outsiderju, v sodelovanju z MGLC izpeljali pogovorni večer, katerega izhodišče predstavlja razstava Zmaga Jeraja, ki je trenutno na ogled v Mednarodnem grafičnem centru v Ljubljani. Teme, ki jih odpira smo postavili v širši kontekst – razmislek o zunanjih pogledih na pristope oblikovanja razstav.

Lepo vabljeni, da se nam 10. junija ob 18.00 pridružite pred Plečnikovo trafiko, kjer se nam bodo v pogovoru o kuratorstvu, sodobnih pristopih razstavljanja in potencialih zapuščenih prostorov kot alternativnih galerijah, pridružili gostje: kustos Jure Kirbiš, arhitektka Nika Grabar ter umetnik Matej Andraž Vogrinčič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki