JELKA-cover
JELKA: Novoletna trgovina v Metalki

17.-24. december 2021 – Dalmatinova ulica 2 – 1000 Ljubljana

Novoletna pop-up trgovina izdelkov domačih oblikovalcev in oblikovalk

V izložbi pritličja poslovne stavbe Metalka v centru mesta je med praznično nakupovalno mrzlico odprla vrata novoletna pop-up trgovina Jelka in ponudila sveže trajnostne izdelke slovenskih oblikovalcev in oblikovalk. Ustvarjalci ljubljanske delavnice Levo so v goste pripeljali škofjeloške Kreativnice, keramične izdelke Zanamizo, Pečeno pohištvo, kozarec Zvonko ter oblikovalko Špelo Ambrož. Na ogled in nakup so vse nujne novoletne potrebščine, ki spadajo pod jelko: keramična posoda, vaze, okraski, nenavadni objekti, namizni pogrinjki, šali, blazine, rokavice, leseni poličniki, fotografije in tapiserije.

Obiščite nas v tednu med 17. in 24. decembrom, med 11. in 19. uro in si brez slabe vesti privoščite novoletna darila! Z nakupom boste prispevali k razvoju družbeno angažiranega oblikovanja in podprli mlade oblikovalce in oblikovalke iz domačega okolja.

Predstavitev oblikovalcev

????????? ????
???? ??????ć
https://www.myuceramic.eu/
instagram.com/aaanjnaaa/

Anja je oblikovalka keramike, ki v delavnici Levo dela pod imenom MYU. Osredotoča se predvsem na sodobno studijsko prakso v keramiki in eksperimentiranje z različnimi tehnikami in oblikami, kot je odtiskovanje po kalupu, gradnja s trakovi in svaljki na počasnem namiznem vretenu. Rezultat so edinstvene ročno izdelane keramične skulpture, okrasni predmeti in izdelki za vsakodnevno uporabo v omejenih serijah.

??? ?????
https://saltodionys.com/
instagram.com/saltodionys/
Rok se predstavlja z zabavno keramično posodo pod imenom Salto Dionys, ki je nastala s pomočjo naprave za stiskanje gline, ki jo je sam zasnoval. Na ogled bodo tudi ročno tkane zavese za lesene poličnike, ki sta jih oblikovala skupaj s Silvo Horvat iz Kreativnic, posode za rastline, ki so nastali v sodelovanju z Zavetiščem za Zavržene rastline ter skulpture iz različnih glin, ki jih Rok tudi lastnoročno nabira širom Slovenije.

?????
www.float.si/
Float je projekt oblikovalca in umetnika Matica Lovšina. Preko medija keramike je našel strategijo za umik iz resničnosti v svet domišljije. S kombinacijo tradicionalnih in eksperimentalnih tehnik ustvarja keramične kose, ki presenečajo.

???????????
Sodobni tekstilni center Kreativnice na Spodnjem trgu v Škofji Loki je ustvarjalno-delovni prostor, ki je hkrati tudi razstavno-prodajni atelje. Poudarek daje povezovanju različnih ustvarjalcev in predvsem ustvarjalk, ki s sodobnim pristopom nadgrajujejo bogato tekstilno dediščino. S povezovanjem vzpostavlja navdihujoče delovno okolje za inovativno razvijanje novih lokalno narejenih tekstilnih izdelkov.
Povezuje skupino žensk, tekstilnih oblikovalk, ki se izražajo v različnih tekstilnih tehnikah. Ključna pri njihovem delu je ročna izdelava unikatnih izdelkov iz naravnih materialov z visoko uporabno in estetsko vrednostjo ter kakovostjo. Njihova inspiracija sta narava in mesto Škofja Loka, njegova zgodovina, kulturna dediščina in umetniški ustvarjalni naboj.

????? ??????
[email protected]
Po končani Srednji tehnični šoli v Kranju, smer tkalstvo, se je Silva Horvat zaposlila v tovarni dekorativnih tkanin Dekorativna v Ljubljani. Kot oblikovalka tkanin je bila tam zaposlena 15 let, ob delu pa je doštudirala na Naravoslovnotehniški fakulteti, smer Oblikovanje tekstilij.
Od leta 1985 je delovala v svobodnem poklicu kot samostojna kulturna delavka. Sedaj je že upokojena, a še vedno aktivna. Ukvarja se predvsem z avtorsko tapiserijo in oblikovanjem tekstilij. Izdelke tke iz čiste volne ali volne, kombinirane z drugimi materiali.

???? ?????, ?????
[email protected]
www.amuse.si
@AmuseByAnjaMusek

Po izobrazbi je krajinska arhitektka, zadnjih sedem let pa se posveča izključno polstenju. Ustvarja unikatna oblačila, modne dodatke in izdelke za dom v prastari tehniki mokrega polstenja (filcanja). Zaznamuje jo sodobno, minimalistično oblikovanje in uporaba naravnih materialov, poleg volne tudi lan, kopriva, konoplja, svila … Izdelke tvori iz osnovnega vlakna in ne iz blaga. Ustvarja v brezšivni tehniki, torej so vsa vlakna med seboj prepletena v enoten kos brez nastanka odpadnega materiala – v skladu z ‘zero-waste’ ideologijo. Ustvarja v svojem ateljeju Amuse, v starem mestnem jedru Škofje Loke ob reki Sori.

???? ???????, ???? ??????
[email protected]
www.lila-studio.com

Kot oblikovalka se je izoblikovala v tekstilni industriji, v škofjeloški Odeji, kjer je kot oblikovalka in vodja projektov delala dvajset let. Za svoje avtorske kolekcije in celostne sejemske nastope je prejela več strokovnih nagrad. Od leta 2013 je samozaposlena in deluje v svojem LILA STUDIU v Škofji Loki. Poleg grafičnega, produktnega in tekstilnega oblikovanja se loteva tudi unikatnega oblikovanja in rokodelstva. Posveča se različnim tehnikam oblikovanja naravnih materialov in raziskovanju starih tehnik obdelave in barvanja tekstilnih vlaken (mokro polstenje, ročno barvanje z indigom, primitivni ročni potisk …).

???? ????? Š????, ??????
[email protected]
mojdom.etsy.com
@nina_vastl

Nina Vastl Štefe je arhitektka, ki projektira objekte malih meril. Poleg arhitekture pa se posveča tudi tekstilu. Pod svojo blagovno znamko Mojdom oblikuje in izdeluje tekstil za dom iz naravnih materialov. Izdelki so enostavni in oblikovno izčiščeni. Materiale ročno barva tudi z barvili iz rastlin, izdelke pa ročno šiva in tiska. Za svoje ustvarjanje uporablja le naravne materiale kot so lan, volna, surova svila, kopriva, konoplja in ramija. Pri oblikovanju sledi ideji čiste misli in čiste oblike. Pomemben se ji zdi neposreden stik z materiali in delo z rokami. V naravi vidi likovni navdih in v njej išče divje rastline, ki dajejo hrano, barve in vlakna.

????????
https://www.kristinapucko.com/zanamizo
https://www.instagram.com/zanamizo

Kristina Pucko pod imenom ZANAMIZO oblikuje funkcionalno keramiko za vse vrste miz. Pri izdelavi uporablja tradicionalno tehniko oblikovanja na lončarskem vretenu, ki jo občasno dopolnjuje z rezbarjenjem. Nastali predmeti predstavljajo živahno reinterpretacijo klasičnih oblik in odpirajo pot svežim pogrinjkom.

?? ???
https://www.instagram.com/od__oka/

OD OKA je rezultat sodelovanja med Špelo Ambrož in Kristino Pucko. Avtorici ustvarjata razgibane keramične kose za domiselno postrežbo hrane.

Š???? ?????ž
www.ambrozspela.si
Špela Ambrož, študentka Likovne pedagogike se v svojih keramičnih oblikah preizkuša v raznih grafičnih in ilustrativnih risbah na teksturirano žgano površino.

P?č??? ????š???
https://www.instagram.com/toasted_furniture
Pečeno pohištvo so unikatni izdelki iz reciklirane plastike, ki jih oblikujeta in izdelujeta Nina Mršnik in Nuša Jelenec. S pomočjo lastne naprave najprej izdelata trpežne plastične plošče, ki so osnova za izdelavo pohištva in drugih izdelkov.

??????? ??????
Zvonko je unikatni kozarec za vino, ki sta ga oblikovali Katarina Dekleva in Nuša Jelenec. Ročno je izdelan iz borosilikatnega stekla v delavnici stekolpihača Zvonka Drobniča v Ljubljani. Kozarci imajo enega ali pa tri ukrivljene peclje, ki so polnjeni z groznimi peškami ali pa barvno alpinistično vrvjo.

V JELKI lahko kupite tudi revijo OUTSIDER.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki