mala-Herba_0022
Matej Andraž Vogrinčič: HERBA OSTREA

Gost letošnjefa festivala Orodja za boljše bivanje bo tudi umetnik Matej Andraž Vogrinčič. Program festivala si oglejte tukaj. Letošnja tema: materialnost.

Pred časom smo v reviji Outsider predstavili njegovo site specific instalacijo iz 100.000 lupin ostrig na Tasmaniji.

INTERPRETACIJA*

Tu zdaj stojimo na samem robu sveta, na njegovem skorajšnjem koncu, in ti izrastki so nemi poročevalci apokalipse. Čakajo na konec. V tem trenutku, tik pred, še vedno ne razumemo, v kakšnem obsegu, po kakšnem ključu in s kakšnim smislom se stvori cedijo v antigravitaciji navpično navzgor v smeri vesolja. Znanost je v temi. Gre za fenomen zadnjih nekaj milijard let ali je to proces brez začetka, a z gotovim koncem?

V izrastkih se kopičijo groza, lepota, zabloda, strup, dekadenca in požrešnost tega sveta. Plast za plastjo. Luska na lusko. Vse se zapisuje. Mi smo NIČ na eni od plasti. Neznatna usedlina v eni od milijard. V hlastanju po lastni nesmrtnosti naše neumje panično gazi čez stvore. Oni pa so neuničljivi. Apokalipsa že trka za mrtvaški tango.

Ko bodo poročevalci končno dosegli neskončnost in se zavrtinčili v Saturnov ledeni obroč, bodo vesolju povedali za našo popolno matematično zablodo. Takrat nas ne bo več. Dan prej se bomo raztreščili iz samih sebe in postali izgubljene smeti vesolja.

Tinka B. Prekovič

* Kratka zgodba INTERPRETACIJA je poskus zapisa osebnih občutij ob gledanju fotografij umetniške postavitve HERBA OSTREA Mateja Andraža Vogrinčiča. Zgodba je bila zapisana brez predhodne informacije o umetniškem delu. Podatki o HERBI OSTREI so bili avtorici zgornjega teksta razkriti po njegovem zapisu.

Matej Andraž Vogrinčič:

Svojo umetniško prakso opredeljujem z dvema glavnima temama: ustvarjanjem vzorca zelo velikega obsega s ponavljanjem predmetov in ustvarjanjem site-specific umetniškega dela kot odziva na izbrani prostor.

Med mojim prvim obiskom v parku GASP! v Tasmaniji leta 2015 me je pritegnila tamkajšnja vegetacija. Nenavadno, tam obstaja nekaj res lepih in nenavadnih rastlinskih vrst, ki so me presenetile po podrobnejši raziskavi pokrajine – še posebej zaradi njene surovosti in prostranosti: od mehke rdeče pokrovne sukulente, ki spominja na preprogo, do mnogih drugih zanimivih endemičnih vrst, ki so tu obstale in se prilagodile težkim življenjskim pogojem. V navdih mi je bilo prepoznati in uporabiti lokalne »sestavine« in iz njih ustvariti novo, izmišljeno rastlinsko formo. Nekaj, kar zraste vertikalno iz ravnine tal. Rastlino ostrigo. Rastlino iz ostrig. Poimenovano Herba Ostrea.

Izvedba: Potrebuješ 50.000 ostrig, to je 100.000 lupin. Vanje zavrtaš 100.000 lukenj in jih povežeš v nekakšne vence ali prstane. Iz njih narediš 33 Herb Ostrea, 27 na enem mestu, ostalih 6 pa 50 m stran. Teh 6 je iz spodnjih delov lupin ostrig, ki so zelo tanki. Tako je iz 50.000 lupin nastalo le 6 rastlin.

HERBA OSTREA

Avtor: Matej Andraž Vogrinčič

Lokacija: Hobart, Tasmanija, Avstralija

Organizacija: GASP! (Glenorchy Art and Sculpture Park), Glenorchy, Tasmanija, Avstralija

Kdaj: začasna postavitev (na ogled od julija do decembra 2016)

Čas izvedbe: 3 mesece neprestanega vrtanja ostrig

Vse fotografije: Benjamin Hosking in Matej Andraž Vogrinčič

Mailchimp brez napisa

Povezani članki