Nejc-Trampuz-From-the-Sky-to-the-Sea-and-Back-Again-Od-neba-do-morja-in-nazaj-2023
Nejc Trampuž: Popolnoma drugačna prihodnost

V novomeški galeriji Simulaker je trenutno na ogled razstava slovenskega multimedijskega umetnika in fotografa Nejca Trampuža. Umetniško-raziskovalni projekt v produkciji zavoda LokalPatriot in platforme za sodobno raziskovalno umetnost konS opozarja na stanje današnje družbe in ekologij, znotraj katerih bivamo. Z uporabo sodobnih tehnologij, kot je umetna inteligenca, avtor spodbuja razmislek o posledicah hitrih sprememb našega časa in možni skupni prihodnosti onkraj antropocentrizma.

Nejc Trampuž (digitalni kolaž; izrezki narejeni z uporabo orodja Midjourney), Till death do us particle (Dokler naju smrt ne loči na delce), 2023

 

Trampuž, ki se z okoljevarstvenimi in ekološkimi tematikami aktivno ukvarja zadnjih pet let, je diplomiral in magistriral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Poleg gostovanja na različnih okroglih mizah in žirantske vloge v več komisijah je pred kratkim izvedel tudi delavnico na dogodku Worklab (Un)sustainable v Gradcu, kjer je raziskoval preplet sodobnih tehnologij z okoljevarstvom in tehnologijo, kar odzvanja tudi v pričujoči razstavi.

Z uporabo orodja Midjourney avtor računalniško generira podobe, iz katerih nato sestavlja kolaže – Trampuževo priljubljeno izrazno sredstvo –, ti ilustrirajo besedila o utrinkih iz drugih svetov prihodnosti. Eden izmed njih je zgodba Zapuščam to resničnost, ki je služila kot osnova za razstavljeno kompleksno vizualizacijo. Nasičena estetika kolažnega traku v opazovalcu vzbudi razmislek o mejah naše produkcije in istočasno predstavlja alternative. Je hitrejša in cenejša proizvodnja res vodilo k lažjemu in mirnejšemu življenju? Ta nam omogoča več časa, ki pa ga, ironično, vse bolj porabljamo za še več produkcije. Ideja, da bi se lahko zaradi slednjega več ukvarjali sami s sabo, z družbo in drugimi, se zdi zgolj utopija neke prihodnosti, h kateri pa je kljub temu treba stremeti.

Nejc Trampuž (digitalni kolaž; izrezki narejeni z uporabo orodja Midjourney), naslovna slika razstave, 2023

 

Poleg estetsko nasičenega traku je del razstave tudi multimedijska instalacija, ki preko dialoga dveh entitet, sestavljenih s pomočjo 3D-modeliranja in kolažiranja podob, predstavlja možne izhode iz težav antropocena preko šestih različnih tem – od sprememb prehranskih in potovalnih navad prek transformacije družbene mentalitete do ohranjanja biodiverzitete in preizpraševanja smotrnosti zanašanja na tehnologije za reševanje navedenih problemov. Poleg same vsebine »tehnološkega pogovora« je ključen predvsem način, kako so teme predstavljene – gre za argumentirano komunikacijo dveh različnih pogledov, kar je za premik k drugačni prihodnosti bistvenega pomena.

Nejc Trampuž, Popolnoma drugačna prihodnost, foto: k.p.l., arhiv Galerije Simulaker

 

Galerijsko predstavitev dopolnjuje še knjiga, ki pa je obenem vsebinsko in konceptualno samostojna enota. Gre za antologijo kratkih zgodb ekofikcije, napisanih z orodjem GTP-3 (OpenAI), ki naracijo generira na podlagi podanih navodil. Zgodbe iz prihodnosti služijo tudi kot osnova za kolaže, hkrati pa jih dopolnjujejo, saj sistem Midjourney deluje na podoben način – iz podatkov, ki jih razbere v besedilu, namreč sam ustvari posamično grafiko, ki je nato v postprodukciji urejena v kolaže, kot jih lahko vidimo na razstavi. Poljudna besedila, ki omogočajo razumevanje obravnavane teme čim širši javnosti, dopolnjuje strokovni članek Roka Kranjca z naslovom Od alternativ razvoju k alternativam prihodnosti, kar razstavo tudi strokovno podkrepi.

Nejc Trampuž, Popolnoma drugačna prihodnost, foto: k.p.l., arhiv Galerije Simulaker

 

Razstava pa postavlja tudi vprašanje položaja sodobnega umetnika – ta ni več izločen iz družbe zaradi drugačnega načina izražanja in/ali razmišljanja, temveč postane njen ključni povezovalni člen, ki spodbuja komunikacijo med več strokami in javnostjo. Solarpunkovsko orientiran projekt tako na težave ne zgolj kaže in opozarja, temveč nanje po svoje tudi odgovarja in namiguje na možne načine reševanja krize antropocena, v kateri smo se znašli.

Razstavo si lahko ogledate do 18. 2. 2023 v novomeški galeriji Simulaker.

Ime razstave: Another future entirely/Popolnoma drugačna prihodnost
Avtor: Nejc Trampuž
Trajanje razstave: 20. januar 2023–18. februar 2023
Lokacija: Galerija Simulaker, Novo Mesto

Ožji sodelavci projekta:
Nejc Trampuž (umetnik)
Adrijan Praznik (kurator in producent)
Rok Kos (programer)
Ajda Auer (oblikovalka)
Brina Meze-Petrić (3D-oblikovalka)
Tim Kropivšek (oblikovalec zvoka)
Rok Kranjc (avtor strokovnega članka)

 

Pripravila: Pia Gerbec
Naslovna slika: Nejc Trampuž (digitalni kolaž; izrezki narejeni z uporabo orodja Midjourney), From the sky to the sea and back again (Od neba do morja in nazaj), 2023

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki