founders_new-1
O arhitekturi #04: Anja Mencinger in Nikolaj Salaj o lastni oblikovalski znamki FOLDS

FOLDS sta leta 2019 ustanovila, takrat še študenta, danes pa arhitekta in oblikovalca, Anja Mencinger in Nikolaj Salaj. Pod imenom Folds od takrat oblikujeta in proizvajata kose pohištva ter dekorativne izdelke za dom. Produkti narejeni iz kovine, so rezultat oblikovanja in razumevanja procesov proizvodnje. FOLDS poskuša na nek način ustvariti sinergijo med slovenskim kreativnim in proizvodnim sektorjem. Izdelki znamke FOLDS so se v času od začetka delovanja, do danes pojavili na pomembnejših oblikovalskih dogodkih, kot so: 3 days of design Copenhagen (2020), Milano Design Week (2021), Paris Design Week, Berlin Design Week (2022), idr. Izdelki Folds in principi oblikovanja so bili predstavljeni tudi na razstavah Tunel 29 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (2020), Na mladih svet stoji, v galeriji Dessa (2022) in na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani (2022), ter drugih skupinskih razstavah mlajše generacije slovenskih oblikovalcev. Folds je za svetilo Rocking Light in stojala za knjige prejel tudi Značko odličnosti “Made in Slovenia”.

Anja Mencinger je študij na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, zaključila leta 2021. Na področju arhitekture je delovala v birojih Arhitektura d.o.o., Skupaj arhitekti in Sadar+Vuga. Živi in ustvarja v Ljubljani, kjer deluje na preseku področij izvedbenega inženiringa, arhitekturnega projektiranja in produktnega oblikovanja.

Nikolaj Salaj je magistriral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, leta 2022. Izmenjavo je opravljal v Tokiu na Keio univerzi, prakso opravljal v Kopenhagnu v Bjarke Ingels Group, sedaj pa dela v Berlinu v Brandlabu – agenciji, ki deluje na presečišču arhitekture, interierja, produktnega oblikovanja, umetnosti in brandinga.

Pogovor vodi: Lenart Piano

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki