66021423
Podeljene Plečnikove nagrade 2024

V ponedeljek, 20. 5. so bile na vrtu Plečnikove hiše podeljene Plečnikova nagrada in Plečnikove medalje, osrednja priznanja za najkvalitetnejše realizacije v Sloveniji na področjih arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture in interierja, ki so nastale v zadnjih treh koledarskih letih.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednik Matej Vozlič, Blaž Babnik Romaniuk, Matjaž Bolčina, Luka Javornik in Mia Roth Čerina je letos podelila eno Plečnikovo nagrado, štiri Plečnikove medalje in eno študijsko štipendijo. Zbrane je s svojo prisotnostjo počastila tudi slavnostna govornica, predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar.

Plečnikovo nagrado v kategoriji arhitekturne realizacije večjega merila je prejel projekt Nadkritja ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji avtorjev Roka Žnidaršiča, Jerneje Fischer Knap, Sama Mlakarja, Katje Ivić in Dina Mujića.

Kot piše v utemeljitvi žirije, je projekt ” … primer arhitekturne inovativnosti in občutljivosti v krhkem zgodovinskem kontekstu. Spretno krmari med različnimi možnostmi zapletenega vključevanja sodobnih posegov v jedro kartuzijanskega samostana. Znotraj različnih strokovnih pogledov so avtorji s polovično streho uspešno povezali dve skrajni in na videz nezdružljivi točki. … …Odstira moč sodobnega arhitekturnega jezika z ustvarjanjem zgodbe, ki je skladna s čutenjem in ustvarjalnostjo preteklih obdobij. V času siromašenja skupnega prostora in poenostavljanja miselnega horizonta je primer angažiranega, strokovnega in ustvarjalnega presežka.”

Plečnikovo medaljo za realizacijo manjšega merila je prejelo delo 2 prenovi, pod katerim so podpisani  Matija Bevk, Vasa J. Perović, Valentin Tribušon, Rok Primažič, Antonia Rubić in Irena Salord Vila.

Žirijo je prepričal odnos obeh posegov do obstoječe substance: “V Nacionalnem centru celovite rehabilitacije slepih in slabovidnih v Ljubljani so s svojim pristopom pri ustvarjanju »sobe v sobi«, neodvisne od arhitekture, v kateri stoji, spretno zaobšli konvencionalno vzdušje bolnišničnega prostora in ustvarili okolje, ki je hkrati funkcionalno in vabljivo. … Da je kontekst anonimne arhitekture lahko povsem drugačen, dokazuje drugi nagrajeni projekt arhitektov. V oblikovalskem ateljeju ohranitev industrijskih arhitekturnih elementov, tudi tistih, ki niso zaščiteni, odraža spoštovanje do obstoječih struktur. Arhitekti so oba projekta predstavili kot možen način preoblikovanja značaja obstoječega in so zato nagrajeni tudi za sam pristop.”

Plečnikovo medaljo v kategoriji javnega prostora je prejel projekt Brv za pešce in kolesarje v Irči vasi in avtorji Blaž Budja, Rok Jereb, Marjan Pipenbaher, Tomaž Weingerl in Dušan Stupar. Tudi pri tem projektu poudarja žirija dialog posega in konteksta – pokrajine: Brv “Preseže vlogo objekta in postane niz prostorov, sekvenc in pogledov – je pot, ki prek reke povezuje gozd in mesto. Njena elementarna preprostost združuje arhitekturo, statično pogojenost in krajino. Je združitev poetičnosti in inženirstva.”

Jereb in Budja arhitekti & Ponting/Pipenbaher inženirji: Brv čez Krko

Plečnikova medalja za strokovno publicistiko je bila podeljena angleški izdaji knjige Garden and metaphor: essays on the essence of the garden avtoric Ane Kučan in Mateje Kurir.
Medaljo za bogatitev prostorske kulture je prejel projekt Mete Kutin Mesto živi v ljudeh.
Štipendijo Plečnikovega sklada pa je žirija namenila Neži Brankovič za magistrsko delo Dom v zalivu, idejna zasnova prenove Narodnega doma v Trstu.

Vsem prejemnikom nagrad iskreno čestitamo!

 

Naslovna fotografija: Foto: D. Brišnik/ZVKS

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki