01b_wiener-neustadt_neue-galeriekasematten_schreyerdavid-scaled-1536x967
Plečnikova odličja 2022: Bevk Perović, Dekleva Gregorič, Scapelab

Podeljena so letošnja priznanja Sklada arhitekta Jožeta Plečnika, ki deluje v okviru Društva arhitektov Ljubljana. Plečnikova odličja so ob nagradah ZAPS osrednje strokovno priznanje slovenskim avtorjem za vrhunske stvaritve na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme, nastale v zadnjih petih koledarskih letih v Sloveniji ali tujini.

Kot so zapisali v izjavi za medije, je strokovna komisija v sestavi Tomaž Krušec, predsednik; Jurij Kobe, Ana Kreč, Darja Matjašec in Peter Šenk soglasno podelila Plečnikovo nagrado in štiri Plečnikove medalje. Med nagrajenci pričakovano ni velikih presenečenj, gre za uveljavljene biroje priznanih arhitektov, projekte pa smo že predstavili tudi v tiskani ali spletni ediciji Outsiderja.

Plečnikovo nagrado so prejeli Matija Bevk, Vasa J. Perović in Johannes Paar za Neue Galerie und Kasematten / Neue Baste (Nova Galerija in kazemate / Nova bastija) v avstrijskem mestu Wiener Neustadt.

Projekt smo predstavili v Outsider #18

Bevk Perović: Nova galerija in kazemate, Wiener Neustadt

Podeljeni sta bili dve Plečnikovi medalji za arhitekturno realizacijo: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič in Lea Kovič so jo prejeli za Sosesko Novo Brdo, Marko Studen, Jernej Šipoš in Boris Matić pa za Cukrarno; oba projekta v Ljubljani.

Projekt smo predstavili v Outsider#27

Fotografija je nastala za naslovnico Outsider#27

Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture je letos prejela interdisciplinarna delovna skupina za pripravo nominacije del Jožeta Plečnika za vpis v Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine (Andrej Hrausky, Sonja Ifko, Lena Jevnik, Nataša Jurgec Gurnick, Špela Karo, Mateja Kavčič, Natalija Lapajne, Darja Pergovnik, Ana Porok, Irena Potočnik, Špela Spanžel (vodja), Marko Stokin, Tomaž Štoka (koordinator), Metka Štrajhar, Meta Štular, Irena Vesel, Gojko Zupan in Bogo Zupančič).

Plečnikovo medaljo za delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike je prejela dr. Mateja Kurir za znanstveno monografijo O oblasti v arhitekturi.

Plečnikovo študentsko priznanje pa je prejela Eva Matijašević za magistrsko delo Idejna zasnova rafinerije odpadkov in energetsko središče na območju termoelektrarne Trbovlje, izdelano pod mentorstvom doc. Roka Žnidaršiča.

Nominirani so bili še

  • Žiga Ravnikar in Eva Senekovič (a202): Hiša MM, prenova enodružinske hiše z zunanjo ureditvijo v Domžalah (intervju z avtorji; projekt smo predstavili v Outsider #29)
  • Maša Mertelj, Matic Vrabič, Eva Gusel (Mertelj Vrabič arhitekti): Odvetniška pisarna SK
  • Ana Kučan in Mateja Kurir: knjiga Vrt in prispodoba
  • Rok Žnidaršič in Katarina Čakš s sodelavci: razstava Mladi smo in živi: 100 let šole za arhitekturo v Ljubljani (v sodelovanju UL Fakultete za arhitekturo in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje – MAO)
  • Boštjan Vuga. Danica Sretenović, Maja Vardjan in Ansambel (Dan Adlešič, Gregor Bucik, Nejc Prah, Klemen Ilovar): razstava edu.arh: prakse arhitekturnega izobraževanja

 

Razstava del vseh prejemnikov Plečnikovih odličij 2022 bo od 23. maja 2022 dalje potekala v javnem prostoru mestne galerije na Novem trgu v Ljubljani. Podrobnejša razstava prvonagrajenega projekta biroja Bevk Perović bo odprta v sredo, 25. maja 2022, ob 18. uri v Galeriji DESSA, ko bodo avtorji svoje delo tudi predstavili.

Aljoša Dekleva, Tina Gregorič in Lea Kovič (Dekleva Gregorič): Sosesko Novo Brdo

 

Pripravil: L. J.

Omogočite nastajanje kakovostnih vsebin z naročilom na revijo Outsider. Hvala, da nas spremljate.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki