E685CB9C-5473-4551-9674-CBD4A969F4AB
Še dve prosti mesti za brezplačne delavnice o trajnostni gradnji z zemljo med 16. 7. in 5. 8.

Sprostili sta se dve prosti mesti za brezplačne delavnice o trajnostni gradnji z zemljo v okviru projekta Naprej k zemlji na posestvu Društva Zelena centrala v Jurovskem Dolu. Praktično-teoretične delavnice bodo potekale med 16. 7. in 5. 8., vodili pa jih bodo priznani mentorji iz Italije, Avstrije in Slovenije. Prijave za dve prosti mesti za udeležence iz Slovenije zbiramo do 10. 7. 2022 do 12h na [email protected]. Priložite kratek življenjepis in motivacijsko pismo, v katerem razložite, zakaj bi se radi pridružili izmenjavi.

Izmenjava je namenjena mladim od 18. do 30. leta starosti iz Slovenije, Italije in Avstrije. Za vse je udeležba brezplačna, vključno s prenočišči, ekološko prehrano, zavarovanjem ter prevozom do kraja dogajanja. Organizatorji delavnice so štirje partnerji projekta Naprej k zemlji (Erasmus+) – Društvo Zelena centrala, Outsider, Terraepaglia iz Italije in Retzhof iz Avstrije.

Osrednji cilj izmenjave bo razstavljanje »cimprače« iz 19. stoletja, tradicionalno zgrajene hiše iz lesa in zemlje, ki je tipični primerek lokalne stavbne dediščine Slovenskih goric. V seriji poučnih delavnic jo bomo raz-gradili od strehe do tal, njene sestavne dele in materiale, ki jih bomo z razgradnjo pridobili, pa pripravili na lokalno ponovno uporabo ali lokalno reciklažo.

V procesu razgradnje, ki bo svojevrstno časovno potovanje v več kot 150-letno življenje neke hiše in njenih prebivalcev, bomo spoznali različne tehnike gradnje z naravnimi materiali, ki so bile uporabljene skozi čas; tehnike konstrukcije, sestavo in različne izvedbe notranjih in zunanjih ometov, uporabo naravnih materialov za barvanje prostorov ter tudi poskuse obnove prostorov, ki so se jih v različnih obdobjih lotevali na različne načine. Z usposobljenimi mentorji bomo najdene tehnike skušali razložiti in opisati ter jih poustvariti v manjših projektih gradnje – izdelali bomo manjše stene, omete ter za to uporabili najdene mešanice materialov.

Spoznanja ob praktičnem delu na hiši bomo ves čas beležili v besedah, sliki in videu ter se v posebni medijski delavnici z mentorsko pomočjo učili ustvarjanja zanimivih novinarskih člankov in pedagoških vsebin (učbenik).

Med drugim bomo na delavnicah v teoriji in praksi:

* spoznali tradicionalne tehnike gradnje z zemljo v Slovenskih goricah,

* spoznali sodobne različice tradicionalnih tehnik gradnje z zemljo, uporabljene po vsem svetu,

* spoznali pojme ponovna uporaba, življenjski cikel, re-cycle, up-cycle, zero-waste ter njihov pomen v gradbeništvu in arhitekturi,

* spoznali raznoliki svet ustvarjanja medijskih vsebin ter ustvarili konkretne časopisne, revijalne, spletne in učbeniške vsebine, ki bodo javno objavljene v Sloveniji in tujini,

* ustvarili unikatne projektne zamisli, kako ponovno uporabiti ali reciklirati materiale, ki so sestavljali raz-grajeno hišo.

Kako hiše iz zemlje kljubujejo času? Kam gredo gradbeni materiali po smrti? Kakšen je njihov ogljični odtis? Koliko traja njihov življenjski cikel? Kakšna je razlika med naravnim in umetnim gradbenim materialom – ne ko hišo gradimo, ampak ko jo raz-gradimo? Ali lahko hišo trajnostno raz-gradimo? Se lahko ob tem tudi ustvarjalno zabavamo?

Ter predvsem: kaj bomo naredili z materialom, ki je bil nekoč naša hiša? Zmoremo na istem mestu zgraditi hišo, ki bo imela isti – ali še nižji – ogljični odtis kot hiša iz 19. stoletja? Lahko to naredimo skupaj?

Vse to in še več v izmenjavi, ki bo v treh tednih druženja ponudila tudi zabavne enodnevne izlete po bližnji in daljni okolici, nekaj lenarjenja v travniškem sadovnjaku in ob večernem ognju pod zvezdami ter veliko prostočasnih aktivnosti za vsak okus.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki