www_22-pkca5l_page_19
Slovenska hiša za 21. stoletje – 1.nagrada

Na natečaju Slovenska hiša za 21. stoletje je 1. nagrado prejel elaborat s šifro PKCA5L.

Avtorja: Aleksi Vičič, abs.arh., Lana Semečnik, abs.arh.

22-pkca5l_page_02

22-pkca5l_page_03_

22-pkca5l_page_04

Obrazložitev komisije:

Izbrani zmagovalni projekt natečaja z naslovom Slovenska hiša za 21. stoletje, je eden redkih predlogov, ki zadane situacije ne skuša le rešiti po najboljši možni meri in znanju, ampak s svojo rešitvijo podaja jasno in odločno stališče o problematiki, smislu in razumni prihodnosti najbolj številčnega stavbega fonda v Sloveniji. Z razliko do drugih projektov se z estetiko, olepšavami in »kozmetiko« ukvarja le toliko, kot je to upravičeno, odločno pa se zavzame za prostor, učinkovitost in pragmatizem varčevanja z energijo. Prostor razvije predvsem v prerezu, preko dveh vertikalnih intervencij, ki skladno s Corbusierjevim načelom, da si vsi zaslužimo en dvovišinski prostor v našem bivališču, ki v okleščeno strukturo stanovanjske hiše vnaša svežino in dostojanstvo.

Prav posebej pogumno, a obenem izjemno sporočilno, pa je predvsem stališče, da je potrebno naše hiše zmanjšati, ne pa povečevati. Z gesto odstranitve medetažnih plošč v tretinjskem delu hiše projekt zasnuje troetažni neogrevan zimski vrt, ki postane socialno vozlišče obeh družin. Vertikalni prostor križata dva dostopna mostovža, ki vanj vnašata dinamiko in privlačnost, iz običajne stanovanjske stavbe pa s tem nastaja »mala« arhitektura, polna raznolikih situacij, doživetij in emocij.

Pohvalno pa je tudi stališče, da z energijo ne bomo varčevali le tako, da svoje »prevelike« prostore izdatno in dostikrat »zadušljivo« izoliramo, ampak da izdatno v učinkovitosti prispevamo tudi s tem, da hiše ločujemo na več t.i. »toplotnih con«, od katerih nekatere ogrevamo mehansko, druge pa le pasivno in jih temu primerno tudi uporabljamo.

V vse bolj porajajočem se družbenem potrošništvu in dekadenci, zmagovalni projekt neverjetno natančno odraža kritično držo, ki jo zagovarjata organizator natečaja in natečajna komisija. Kar pa je ob tem najbolj navdušujoče, je dejstvo, da ga za delo dveh mladih avtorjev – absolventov študija arhitekture.

22-pkca5l_page_18

22-pkca5l_page_19

22-pkca5l_page_20

22-pkca5l_page_21

22-pkca5l_page_05

 

22-pkca5l_page_07

22-pkca5l_page_09

22-pkca5l_page_11

22-pkca5l_page_12

22-pkca5l_page_13

 

Celoten elaborat:  pkca5l

 

Priporočena sestava Baumit (klikni)

Priporočena sestava Kema (klikni)

Mailchimp brez napisa

Povezani članki