terasa6
Kako urediti teraso?

Nekaj korakov za prijetne in udobne zunanje prostore

V času samoizolacije letošnje pomladi so tisti, katerih bivališče obsega tudi teraso ali vrt, še močneje začutili, kako zlata vredni so ti zunanji kotički doma. Z nekaj preprostimi koraki lahko ta košček zunanje površine zasije in postane vaš najljubši del doma. Naj terasa, ta prostor stika med zunanjostjo in notranjostjo, postane udoben kotiček za preživljanje toplih poletnih večerov.

Lesen tlak na terasi. Monochrome: Villa Jenny

Izbira tlaka
Teraso lahko razumemo kot samostojno sobo, ki pa nima sten in stropa. Tako ostane le še ena velika grajena površina, ki ključno zaznamuje značaj terase: to so tla. Pri izbiri primernega tlaka se posvetujmo z arhitektom ali krajinskim arhitektom, ki nam bo znal svetovati, kako hišo najbolje povezati z vrtom in zagotoviti primerne lastnosti materiala za našo teraso. Najpogostejše izbire so les (predvsem macesen, tik in padouk, ki jih vzdržujemo z lesnimi olji), kamen (lahko uporabimo lokalne vrste, denimo pohorski škrilj), pa tudi plošče iz granitogresa ali teraco. Vsak izmed teh materialov bo prinesel svoje mehanske lastnosti, način vzdrževanja in način izvedbe detajlov, seveda pa bo tudi oblikovno močno zaznamoval našo teraso z barvo, granulacijo in površinsko obdelavo.

Letna kuhinja v prijetni senci. AB Objekt: Hiša Frank

Senčila
Da bi bilo zadrževanje na terasi karseda prijetno, je pomembno, da zagotovimo primerna senčila. Glede na lastne želje, celovito arhitekturo hiše in orientacijo terase izberemo fiksno, pomično ali prostostoječe senčilo. To je lahko le senčnik, za katerega je smiselno, da je z vodoodpornih materialov ter v času uporabe dobro fiksiran v tla, saj ga lahko prevrne veter. Veter je lahko problematičen tudi za tende, ki pa jih lahko hitro ročno ali elektronsko zvijemo. Tende omogočajo dobro kroženje zraka na terasi in so danes celo opremljene z elektronskimi krmilnimi sistemi, ki ponjavo avtomatsko razvijajo glede na trenutne vremenske razmere.  Tretja možnost so pergole, ki senco zagotavljajo ves čas, ne glede na letni čas. S tem je povezano tudi vzdrževanje konstrukcije pergole, ki je izpostavljena vsem vremenskim vplivom.

Terasa naj se vklaplja v arhitekturo celotne hiše. OFIS: Stopniščna hiša

Rastline

Da bi terasa delovala udobnejša, lahko enostavno poskrbimo z rastlinami, ki jih umestimo na in ob teraso. V velike cvetlične lonce in korita zasadimo zelene in cvetoče rastline, pri izbiri katerih nam bo pomagal krajinski arhitekt, za nasvet pa lahko povprašamo tudi zaposlene v vrtnariji. Glede na orientacijo terase in lokacijo naše nepremičnine izberemo primerne vrste zasaditve. Po pergoli lahko napeljemo vzpenjalko, ki bo poskrbela za dodatno in prijetnejšo zeleno senco. Rasline na terasi lahko uporabimo tudi kot sredstvo za zagotavljanje intime: če je naša terasa denimo obrnjena proti cesti, ulici, ali je izpostavljena pogledom iz sosednje hiše, lahko denimo z vrsto zimzelenih drevesc poskrbimo, da bo dogajanje na terasi sproščeno in neobremenjeno.

Nas bodo prepričali gugalniki? AB Objekt: Prenova hiše Slavik

Pohištvo in dodatki

V pohištvenih centrih lahko najdemo široko izbiro vrtnega pohištva, ki je zasnovano posebno z mislijo na terase. Če želimo dober izkoristek prostora, se pri načrtovanju obrnimo na arhitekta, ki nam bo pomagal zagotoviti dobro funkcionalnost prostora. Sicer pa z izbiro pohištva poskrbimo za udobje pri sedenju na terasi, pa naj izberemo fotelje, ležalnike ali morda celo viseče mreže. Ne pozabimo na odlagalne površine, teraso pa lahko dodatno obogatimo s stojali za rože. Če nam prostor in sredstva dopuščajo, razmislimo o ureditvi letne kuhinje, ki bo v toplejših mesecih zagotovo postala novo središče doma.

Terasa z masažnim bazenom. Ivana Hainz: Hiša B

 Stik z notranjostjo

Ena izmed ključnih stvari pri urejanju terase je zagotovo razmislek o njenem stiku z notranjostjo. Glede na lokacijo terase v navezavi na bivalni objekt, glede na orientacijo in prostor v notranjosti, na katerega se terasa priklaplja, razmislimo o stekleni steni, drsnih vratih ali klasičnih balkonskih vratih. Velike odprtine na fasadi, ki se v celoti odprejo na teraso, so lahko odlična rešitev zato, ker v poletnih mesecih na ta način praktično podvojimo svoj bivalni prostor. Ob izbiri vrat razmislimo tudi o tem, kako se bodo ta vklapljala v arhitekturo celotne hiše in kako se bodo navezovala na obstoječe elemente na terasi.

Naslovna slika: Lucija Penko, Rok Žnidaršič: Kambra

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki