JJJ_7992_1
Orodja za boljše bivanje 2019: sobota, 30.11.2019

Drugi dan Outsiderjevega festivala Orodja za boljše bivanje 2019, posvečenega temi “Arhitektura kot katalizator razvoja”, je potekal v soboto, 30.11.2019. Govorili smo o problematiki Sečoveljskih solin in kulturne dediščine na sploh.

Matevž Granda
Franco Juri

Večer sta odprla Nina in Matevž Granda s kratko predstavitvijo Outsiderjevega natečaja za začasno instalacijo med zidovi ene izmed solinarskih hiš in s tem povezanih dejavnosti.

Sledilo je predavanje direktorja Pomorskega muzeja Sergej Mašera iz Pirana, dr. Franca Jurija, ki je obnovil zgodovino solin ter njihovo dediščinsko bogastvo navezal na stanje današnjega dne. Nato smo si ogledali film Grenka sol režiserja Janeta Kavčiča iz leta 1967, ki prikazuje realnost in usodo solin v tistem času.

Miloš Kosec
Nina Granda
Ana Kučan

Na okrogli mizi Dediščina solin smo se o problematiki varovanja dediščine, sklepanja kompromisov med varuhi naravne ter kuturne dediščine, in pa upravljanju s Sečoveljskimi solinami pogovarjali Robert Peskar (ZVKDS), Etbin Tavčar (ZVKDS), Franco Juri (Pomorski muzej Sergej Mašera Piran), Tatjana Capuder Vidmar, (BF, Oddelek za krajinsko arhitekturo) ter Miloš Kosec in Ajda Bračič (Outsider).

Matevž Vrhovnik, Alfanatura

Tanja Herr, Fibran

Sledila je predstavitev tehnologije in izvedenih prijektov podjetja Alfa Natura, ki se ukvarja z gradnjo iz križno lepljenega lesa. Svoje rešitve za fasadne pasove in sodelovanje s hrvaškimi naravnimi graditelji pa je predstavila Tanja Herr iz podjetja Fibran.

Arhivox

Večer je zaključil nastop pevskega zbora Arhivox, ki so temi večera na čast pripravili posebno točko: zapeli so pesem Prisluhni školjki, ki jo je posebno za to priložnost za štiri glasove priredil Jani Golob.

Vabljeni na Outsiderjev festival spet v 2020!

Foto: Jana Jocif

[logo-carousel id=sponzorji-orodja-19]

Mailchimp brez napisa

Povezani članki