Trafika-Vegova-oktober-2023
Plečnikova trafika na Vegovi ulici

Bistvo sodobne arhitekture ni gradnja novega, ampak ustvarjanje odprtega in spodbudnega prostora na podlagi vrednotenja obstoječih prostorskih danosti.

Trafika na Vegovi ulici v Ljubljani nasproti Narodne in univerzitetne knjižnice je najmanjše realizirano Plečnikovo delo – obsega manj kot 2 m² površine. Dolga leta je bila zapuščena in v rabi kot oglasni steber, leta 2013 pa je bila na pobudo konservatorke ZVKDS Darje Pergovnik zgledno prenovljena, a je ostala brez funkcije in zaprta.

Trafika s pogledom na Ljubljanski grad ob začetku gradnje NUK leta 1937 (foto: Peter Naglič, arhiv SEM)

 

Pri reviji Outsider smo prepoznali vrednost opuščenega kioska in v njem uzrli potencial mikro kulturnega središča. Vložili smo pobudo na mestno občino, ki je lastnica stavbe, in leta 2020 pridobili možnost upravljanja s trafiko za obdobje 5 let. Trafiko smo odprli in jo napolnili z novo vsebino ter jo na ta način revitalizirali. Kot mini knjigarna in ulična galerija, ki prej mimobežni pločnik spremeni v predavalnico ali prostor razprav, je postala generator kulture – in celo mednarodno priznana arhitektura javnega prostora.

Trafika med izbranimi projekti Evropske nagrade za urbani javni prostor 2022

Festival Trafika ob sončnem zahodu

Ob trafiki smo oživili javni prostor. Ker ni priključena na električno omrežje, pač pa je povezana s sistemom mestne razsvetljavoe, moramo za prižig ozvočenja počakati, da pade mrak in se v mestu prižgejo luči. Takrat lahko priklopimo mikrofon in besedo dobijo izbrani gostje, ki osvetljujejo področja, povezana z arhitekturo, oblikovanjem prostora, fotografijo, sodobno kulturo in znanostjo.

Do sedaj smo izvedli že več kot 15 dogodkov. Naši gostje so bili fotografinja Manca Juvan, gledališčnik Marko Bratuš, arhitekt in publicist Miloš Kosec, fizik Gašper Tkačik, astrofizičarka Andreja Gomboc, igralka in režiserka Alenka Kraigher, plesalka in pevka Dalanda Diallo, ilustratorka in animatorka Milanka Fabjančič, oblikovalka tekstila Ajda Adamič Metlikovič, arhitektka Meta Kutin, ganski umetnik Ibrahim Mahama … in mnogi drugi.

Po dogodku: Akterji na gradbišču

 

Ponudba

Oživljena trafika tako ni le prodajalna tiskovin, temveč tudi prostor izmenjave idej, klepeta, branja ali počitka v mirni, a še vedno urbani atmosferi. Prostor, kjer se lahko zgodijo spontani pogovori, naključno odkriti članki in knjige ali preprosto posedanje v senci visokih topolov s pogledom na Plečnikovo knjižnico. Na poti po centru mesta se tukaj lahko ustavite, pokukate v trafiko in prelistate ponudbo, domov odnesete aktualno Outsiderjevo številko ali s prejšnjimi izvodi dopolnite svojo knjižnico. Na voljo so tudi pretekle izdaje časopisnega lista Trafika.

Matevž Granda: Kioski

Za domačo knjižnico si lahko priskrbite tudi naše knjižne publikacije Med vrsticami, prvo Plečnikovo monografijo Kostje Strajnića, Domače knjižnice, publikacijo Living with water ter zbirki kratkih zgodb z literarnega natečaja. V stalni ponudbi najdete med drugim tudi nekaj Plečnikovih monografij, ki jih ponujamo v sodelovanju z MGML, in revijo Razpotja.

Dobrodošli!

Trafika v medijih:

Delo: Plečnikova dva kvadratna metra (8. maj 2021)

Dnevnik: Plečnikove trafike: Nov ulični parter na Vegovi (22. maj 2021)

N1: Usoda Plečnikovih kioskov (12. marec 2023)

Prispevek na RTV:

https://365.rtvslo.si/arhiv/panorama/174902280

 

RTV SLO: V Ljubljani je ponovno zaživela trafika Jožeta Plečnika

Mailchimp brez napisa

Povezani članki