48-(10)
Premišljena izbira svetil

Kako zasnovati ustrezno osvetlitev doma?

Dan se je znova začel daljšati, a pred nami je še dolga vrsta temnih zimskih večerov. V nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov, kako izbrati primerna svetila, da bo naš dom tudi v globini zime žarel s prijetno svetlobo.

Kjer je le mogoče, zagotovimo dnevno svetlobo
Dnevna svetloba ima v primerjavi z umetno veliko prednosti in pozitivno vpliva na človeški bioritem, zato je tam, kjer je to mogoče, smiselno v notranje prostore vpeljati čim več naravne svetlobe. Naravna svetloba se od jutra do večera spreminja in s tem deluje skladno s cirkadianimi ritmi, ki uravnavajo sproščanje hormonov v človeškem telesu. Poleg tega je naravna svetloba optimalna, kar se tiče zbranosti pri delu in dobrega počutja.

Kjer je le mogoče, najprej posezimo po naravni svetlobi.

BAAM arhitekti: Mansarda SL

Razmišljajmo o funkciji
Vsako svetilo ne bo primerno za vsak prostor – to je prvo pravilo, ki ga velja upoštevati pri zasnovi osvetlitve doma. Različne dejavnosti zahtevajo različne nivoje osvetljenosti, zato se najprej vprašajmo, kaj bomo v tistem prostoru počeli, na katerem mestu in ob katerem času dneva. V skladu s temi ugotovitvami bomo lažje izbrali svetilo, ki bo nam bo zagotavljalo optimalno osvetlitev in dobro počutje.

Pri izbiri svetila je pomembno, kam ga nameravamo umestiti.

Mario Furčić: Hiša Franco

Ključ je raznolikost
Sploh v dnevnih prostorih oziroma v prostorih, kjer bomo preživeli veliko časa, je dobro razmisliti o različnih scenarijih uporabe in v skladu s tem zagotoviti več različnih možnosti osvetljave. Močne stropne luči nam pridejo prav, kadar čistimo, vendar so preveč agresivne za prijeten večer s prijatelji. Razmislimo o ambientalni indirektni osvetlitvi, ki jo danes lahko skrijemo praktično kamorkoli v prostoru. Dobra opcija so tudi svetila z regulatorji jakosti, pri katerih lahko sami nastavimo poljubno jakost osvetljave v prostoru.

V isti prostor umestimo več različnih svetil za različne namene.

idea:list studio: Stanovanje Funky

Pomembno je zdravje
Pri izbiri osvetlitve je pomembno, da imamo v mislih tudi zdravje naših oči. Delovna miza naj bo zato dobro in enakomerno osvetljena, enako velja za kuhinjski pult in vse površine, kjer pogled dalj časa fokusiramo v eno točko. Pomembna je tudi primerna osvetlitev ob gledanju televizije: stena za ekranom naj bo blago osvetljena, da ne prenaprezamo oči zaradi svetlobnega kontrasta.

Tudi kuhinjski pult naj bo dobro osvetljen.

Real Engineering: Hiša Bale, bale

Barva in lokacija vira svetlobe
Pri umeščanju svetil v dom pazimo, da naše izbire niso v nasprotju z naravnimi svetlobnimi zakonitostmi. Poskušamo posnemati naravne svetlobne ritme, zato za svetila, ki jih bomo uporabljali zvečer, izberemo toplejšo svetlobo brez modrih podtonov. Vir svetlobe naj ne bo nad našo glavo, temveč nižje pri tleh ali v višini obraza. Tako bomo pozitivno vplivali na kakovost našega spanca. 

Zvečer uporabljajmo toplejše in nižje umeščene luči.

Janja Štibernik: Oprema počitniške hiše Kozolec

Svetilo čez dan
Poskrbimo, da bo svetilo dopolnjevalo opremo našega doma tudi takrat, ko ne bo prižgano. Kakovostna oblikovalska zasnova svetil je pomembna ne le s funkcionalnega, temveč tudi z estetskega vidika. S pomočjo arhitekta ali notranjega oblikovalca izberemo svetila, ki bodo interier našega doma povezala v dovršeno celoto.

Z zanimivimi svetili lahko ambient obogatimo tudi čez dan. Studi Franić Šekoranja: Hiša na vasi

Studio Franić Šekoranja: Hiša na vasi

Naslovna fotografija: DUST: Tucson Mountain Retreat

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki