Foto_kLemen Razinger_Tina Rugelj_10.7.2020_low res--50
Tina Rugelj: Pripovedi Jadrana

Slovenska oblikovalka in arhitektka Tina Rugelj, ki jo dobro poznamo po seriji vrtnega pohištva Concrete garden, predstavlja novo pohištveno kolekcijo: ta je posvečena skrivnostim morja in življenju ob Jadranu, ki ustvarjalko neprestano navdihuje.

»Kolekcijo Pripovedi Jadrana, ki bi morala biti predstavljena na letošnjem pohištvenem sejmu v Milanu (med 21. in 26. aprilom 2020), na kurirani razstavi Ventura Future, sestavlja pet različnih kosov pohištva. Vsak pripoveduje drugo zgodbo Jadrana, vse pa se vedno znova vračajo k znanim okusom, vonjem in materialom, ki zaznamujejo mediteransko kulturo. Naravni beli kamen z otoka Brača, les mediteranske oljke in reciklirane ribiške mreže so si podali roke s tradicionalno lokalno obrtjo in ustvarili Ribičevo svetilko, mizo Oljka in kamen, mizo Morje in kamen, enosed Adrian in preprogo Plankton,” beremo v predstavitvi projekta.

Vsak izmed kosov pripoveduje svojo zgodbo, ki pa skupaj pletejo večno pripoved o Jadranu. Zaznamuje jih močna ekološka in trajnostna nota – preproga Plankton, denimo, je narejena iz recikliranega tekstila, v katerega je vključen tudi delež odpadnih ribiških mrež. Te naj bi po nekaterih podatkih predstavljale kar desetino vseh morskih odpadkov na svetu. Preproga pa je posebna še v nečem – vanjo so všiti fluorescentni vzorci, ki ponoči oddajajo rahlo svetlobo, prav kakor svetlikajoči se plankton.

Tina Rugelj se bo te dni predstavila tudi na skupni razstavi v Kopenhagnu, in sicer z omejeno edicijo Lace Seaterja, oblikovalskega poklona slovenski čipki. Razstava 3 Days of Design se odpira 3. septembra.

Fotografije: Klemen Razinger

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki