Portret
Žan Malek Petrovič: Krema proti vsem boleznim

V babičini kopalnici, nad umivalnikom, sem pred kratkim opazil plastično posodico kreme z napisom. »Krema protiv svih bolesti«. Po natančnejšem pregledu sem izvedel, da čudežno mazilo vsebuje izvleček kar 30 zdravilnih zeli. Samo namažeš in že pomaga. Ta lek je babica kupila preko prijateljice, ki ga je nabavila takoj preko meje, na Hrvaškem. Lahko si mislite, da cena za to čudo ni bila ravno ugodna. Konec koncev krema obljublja ozdravitev vseh bolezni!

To še zdaleč ni edini primer mazačev, ki ponujajo celovito ozdravljenje. Spletne reklame in obcestni plakati so polni podobnih ponudb. Bolečine v mišicah in sklepih, utrujenost, težave s prostato, potrtost, prenizek libido ali previsoka telesna teža, težave s kožo in podobni nespecifični simptomi so v splošni populaciji zelo razširjeni, ali pa tako dvoumni, da jih pri sebi prepozna kdor to pač želi. Izdelki, ki ponujajo blažitev ali odpravo teh težav, pa so očitno zlata jama, vsaj če sodimo po obsegu oglaševanja, ki si ga lahko podjetja, ki jih ponujajo, privoščijo. Pred leti so bila še posebej priljubljena prehranska dopolnila za preprečevanje in zdravljenje okužbe s kandido. Ta gliva res pogosto naseljuje našo kožo in prebavne poti, vendar je del normalne flore. Bolezen lahko povzroča ob patološko zmanjšani imunski sposobnosti, vendar takrat za zdravljenje nikakor ne zadostuje česnov izvleček. Vsak, ki je kdaj imel glivično okužbo nohta ve, za kako trdovratne okužbe gre. 

Oglasov, ki svarijo pred kandido, že nekaj časa nisem videl, saj se trendi tudi na tem področju hitro spreminjajo. Zdaj so popularni pripravki za odstranjevanje črevesnih parazitov. Po praznikih pridejo na vrsto izdelki za razstrupljanje jeter. Zakaj za božjo voljo bi človek še med prazniki živel zmerno, če pa se lahko nažira in si potem na hitro razstrupi jetra! Tudi kolagenske kapsule so menda koristne pri zagotavljanju sijočih las, glajenju gub pa vse tja do lajšanja bolečin v sklepih. Vsi ti oglasi obljubljajo hitro rešitev za cel spekter raznoraznih težav.

Velja si zapomniti: če je prelepo, da bi bilo res, potem najbrž ni res.

Vse te prodajne uspešnice morda komu dejansko pomagajo, a nedvoumnih dokazov za to žal (še) ni. Čeprav vsebujejo večinoma rastlinske izvlečke ali druge snovi »100% naravnega izvora« so lahko v določenih primerih škodljive. Na primer če z njimi lajšamo resne zdravstvene težave in odlagamo strokovno pomoč. Ali pa če taka prehranska dopolnila kombiniramo s predpisanimi zdravili in pride do medsebojnega vpliva na presnovo zaužitih snovi v telesu. Tak primer je šentjanževka, ki se pogosto uporablja za (samo)zdravljenje depresije. Tovrstni izdelki so lahko tudi slabo regulirani in kontrolirani, še posebej če jih naročamo izven EU, uživanje kapsul s skrivnostno sestavo čudežnih snovi pa se lahko slabo konča. Ker je nekaj »naravno«, še ne pomeni, da je neškodljivo. 

Poleg zdravilnih krem, prehranskih dodatkov, kapsul in čajev cvetijo še dražje in nenavadnejše oblike zdravljenja. Recimo bioterapija, ki se izvede kar preko telefona ali celo e-pošte, izvajajo pa jo razni bioenergetiki ali vedeževalci. Sodeč po oglasih in številu ponudnikov tovrstnih storitev na spletu gre tudi tukaj za donosen posel. Če ne drugega, množično posluževanje najmanj vprašljivih zdravilskih praks, škodi vsaj denarnicam. Samo predstavljam si lahko, kako bi naš zdravstveni sistem zacvetel, če bi ga zasipali z denarjem, ki se pretaka na trg nepotrebnih zdravilnih snovi in zdravilskih postopkov. 

Seveda ne moremo zanikati učinka placeba, ki ga tovrstni pripravki in postopki lahko imajo na počutje in zdravje posameznika. A tak učinek priča o trdnem prepričanju teh ljudi, da je za njihovo usodo odgovorna čudežna krema, rastlina, bioenergija in ukrivljanje usode z rokami izkušene vedeževalke. Kontrolo nad lastno usodo se predaja v roke mazačev ali proizvajalcev zdravilnih zeliščnih praškov.  Ljudem, ki so v prvi vrsti zgolj prepričljivi prodajalci. S tem odgovornost in nadzor nad svojimi življenji izpuščajo iz svojih rok, za raka na pljučih pa je kriva kruta usoda in ne 30 let vztrajnega kajenja cigaret. Za nekatere je to lažje, kot da bi življenje živeli z zdravo, uravnoteženo prehrano, brez škodljivih razvad in z redno telesno vadbo., Seveda ne vedno, a pogosto je to vse kar potrebujemo za ohranitev zdravja in dobrega počutja. Pa še ceneje je. Mimogrede, znanstveno dokazano je redna telesna aktivnost najboljši približek temu, kar naj bi pomenila »krema proti vsem boleznim«. 

Videti je, da so ljudje, ki svoje zdravje zaupajo raznim zeliščarskim in ezoteričnim praksam, pogosto tudi tisti, ki so najglasnejši v raznih proticepilskih gibanjih. Gibanja, ki so vzniknila na uspehih sodobne medicine in so bila aktivna predvsem v primeru cepljenj v otroštvu, so pririnila v ospredje v času množičnega cepljenja proti koronavirusu. Ne vem zakaj imajo posamezniki, ki se tako trudijo živeti povezani z naravo, pogosto odklonilen odnos do znanstvenih ugotovitev. Naravoslovne znanosti so namreč točno to, kar pravi njihovo ime – preučujejo naravo, poskušajo jo razumeti in, ko je treba, pravilno uporabiti.

Dvomim, da bom babico kdaj prepričal, da so za njene boleče noge bolj blagodejni redni sprehodi, kot čudežni zeliščni zvarki, toda vsaj za cepljenje se je odločila brez oklevanja. V veliki meri smo za svoje zdravje odgovorni sami. V času epidemije nalezljive bolezni smo poleg tega odgovorni tudi za zdravje ljudi ob nas. Cepljenje nam omogoča da poleg sebe, morda še bolj pomembno, zaščitimo tudi druge. Srečo imamo, da ga je končno dovolj za vse in še po ceni, ki ne dosega niti četrt vrednosti babičine čudežne kreme. 

Napisal: Žan Malek Petrovič, študent 5. letnika medicine

Preberite še:

Sašo Dolenc: Nevarne bližnjice do resnice

Mailchimp brez napisa

Povezani članki