Piranski Dnevi Arhitekture 2023
Nagrade piranesi 2023 in 40 let Piranskih dni arhitekture

Konec novembra so v Avditoriju Portorož pod naslovom »Kontekst. Koncept. Konsenz« potekali že 40. Piranski dnevi arhitekture. Kot je v spremnem besedilu zapisal arhitekt Janez Koželj, naslov tokratnih PDA povzema vsebine vseh dosedanjih srečanj, saj so vse tri teme med seboj tesno prepletene. »Ali je iskanje konsenza del koncepta ali del konteksta, alije izhodišče ali metoda ali merilo?« se sprašuje.

Okroglo in visoko obletnico so organizatorji počastili z bogatim programom. Izdali so zbornik, posvečen štirim desetletjem PDA, pogledu v preteklost pa namenili tudi filmski poklon in razstavo »PDA 40: Odprti arhivi«, ki bo v Galeriji Herman Pečarič na ogled še do 20. januarja 2024. Jubilej so prav tako pospremili s spominskimi izdelki: Galerija DESSA je v sodelovanju z umetnikoma Ivanom Ilićem in Ksenijo Baraga ustvarila spominski šal, Pošta Slovenije pa je izdala priložnostno razglednično dopisnico in žig.

Prejemniki osrednje nagrade Piranesi 2023 so arhitekti iz studia Elementarna in krajinski arhitekti iz Kolektiva Tektonika, ki so nagrado prejeli za revitalizacijo Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami na Ptuju. »Projekt se subtilno poveže z urbanim tkivom, ki ga ohranja z umestitvijo novega javnega programa v stare objekte. Ustvarja čudovito atmosfero, ki poetično združuje nove in stare elemente,« so zapisali v poročilu žirije. Projekt prenove Stare steklarske smo predstavili v 35. številki revije Outsider.

Elementarna: Stara steklarska na Ptuju

Žirija je podelila tudi dve častni priznanji:

Arhitekta Anna Popelka in Georg Poduschka (PPAG architects) sta priznanje prejela za mestno sosesko Rivus vivere na Dunaju, ki »kljub veliki gostoti stanovanj ohranja značaj mestne soseske« ter »oblikuje intimna skupna dvorišča z različnimi nivoji zasebnosti«.

https://www.pida.si/nagrade/castno-priznanje-piranesi-2023

PPAG architects: Rivus vivere, Dunaj, 2023

 

Častno priznanje je prejel tudi Vrtec Bohinj mladih arhitektov iz slovenskih birojev Arrea in španskega KAL A v sodelovanju s krajinskimi arhitekti AKKA. Ansambel stavb, ki se navezuje na lokalno stavbarsko tradicijo, pri tem pa ustvarja živahno otroško vasico v malem, smo predstavili v reviji Outsider #34.

Arrea in KAL A: Vrtec v Bohinjski Bistrici

Prejemnik študentskega častnega priznanja Piranesi 2023 je hrvaški študent Matija Cepanec za projekt »Biološki koridor reke Plitvice«. »Arhitektura se lahko uteleša tudi v ustvarjanju krajine. Zasnovani linearni organski sistem spodbuja raznovrstne biotske povezave. Deluje kot vir za blaženje cikla podnebnih sprememb s kompenzacijo nenadnih pojavov. Prav tako povezuje različne prostore z vključitvijo strukturiranega naravnega habitata,« je zapisala žirija.

https://www.pida.si/nagrade/studentsko-castno-priznanje-piranesi-2023

Matija Cepanec, Biološki koridor reke Plitvice, vizualizacija, 2023

 

Zasedba žirantov in obenem gostujočih predavateljev je bila kot običajno pestra, z mednarodno priznanimi ustvarjalci iz sveta arhitekture. Prvo ime letošnjih PDA sta kitajska arhitekta, zakonca Wang Shu, Pritzkerjev nagrajenec leta 2012, in Lu Wenyu, ki vodita pisarno Amateur Architecture Studio. Ob tej priliki smo se z Wangom Shujem za Outsider pogovarjali o njunem načinu dela, s katerim se zoperstavljata uničevalnim vidikom nebrzdanega napredka in vzpostavljata stik z izgubljenimi tradicijami. Intervju boste lahko prebrali v prihajajoči, 36. številki Outsiderja.

Prihaja Outsider #36: Prihodnost?, mala monografija: Krama

Svoje delo so na sobotnem dogodku predstavili tudi arhitekti iz zelo različnih okolij zahodne Evrope: eden vodilnih predstavnikov sodobne britanske arhitekture Níall McLaughlin (Níall McLaughlin architects, Združeno kraljestvo), Pedro Domingos (pedro domingos arquitectos), ki nadaljuje moderno tradicijo portugalske arhitekturne poetike, in Aitor Fuentes iz mladega in dinamičnega barcelonskega studia ARQUITECTURA-G.

Skladno s tradicijo PDA je bila posebne pozornosti deležna srednja Evropa: Tom Lechner (LP architektur, Avstrija) je preko svojih projektov pokazal na tendence premišljene in okoljsko ozaveščene sodobne avstrijske arhitekture, Iva Letilović (Letilović + Pedišić) pa je predstavila izrazito konceptualen pristop pri suvereni prenovi Providurjeve palače v Zadru, nagrajene z najvišjo arhitekturno nagrado na Hrvaškem.

Letilović Pedišić: Providurjeva palača v Zadru

Eden od ustanoviteljev in dolgoletnih organizatorjev PDA Janez Koželj je predavanje namenil apologiji funkcije mestnega arhitekta, ki jo je kot podžupan več kot 15 let opravljal v slovenski prestolnici. Drugi pol, najmlajšo generacijo slovenske arhitekture, je predstavljal Lenart Piano, ki je za svojo magistrsko delo »Ali lahko gradimo drugače?« na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani prejel študentsko Prešernovo nagrado, Plečnikovo študentsko nagrado 2023 in bil uvrščen v finalni izbor nagrade EU Mies za mlade nadarjene arhitekte. Predstavili smo ga tudi na naši spletni strani:

Lenart Piano: Ali lahko gradimo drugače?

 

Razstava nagrajenih projektov Piranesi 2023 bo na razstavišču Monfort na ogled še do 30. decembra.

 

Kontekst. Koncept. Konsenz.
40. jubilejna mednarodna arhitekturna konferenca Piranski dnevi arhitekture
24.–25. november 2023, Piran, Portorož, Slovenija
Častni pokrovitelj dogodka: Anna Ramos, direktorica Fundacije Mies van der Rohe

 

PREDAVATELJI IN ŽIRIJA PIRANESI 2023:
Pedro Domingos (pedro domingos arquitectos, Portugalska)
Aitor Fuentes (ARQUITECTURA-G, Španija)
Sonja Ana Hoyer (Slovenija)
Janez Koželj (Slovenija)
Tom Lechner (LP architektur, Avstrija)
Iva Letilović (Letilović + Pedišić, Hrvaška)
Níall McLaughlin (Níall McLaughlin architects, Združeno kraljestvo)
Lenart Piano (Slovenija)
Wang Shu, Lu Wenyu (Amateur Architecture Studio, Kitajska)

ORGANIZACIJSKI ODBOR:
Maja Ivanič, predsednica, Anže Koren, Žiga Kreševič, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač, Vesna Perovnik, Tatjana Sirk, Damjana Zaviršek Hudnik

SODELAVCI:
Polona Filipič Gorenšek, Robert Prašnikar, Tanja Preradov Milunović, Viktorija Žavbi

SVETOVALCI:
Michael Atzenhofer, Ramon Bosch

ZASLUŽNI ČASTNI ČLANI:
Vojteh Ravnikar, Anton Biloslav, Majda Božeglav Japelj, Tomaž Brate, Matjaž Garzarolli, Sonja Ana Hoyer, Andrej Hrausky, Jurij Kobe, Janez Koželj, Tone Mikeln, Ranko Novak, Boris Podrecca, Luciano Semerani, Branko Silađin, Marjan Vrabec, Giovanni Vragnaz

ČASTNI ODBOR 2023:
Andrej Korenika, župan Občine Piran, Miha Dešman, dekan FA UL, Sonja Ana Hoyer, Andrej Hrausky, Jurij Kobe, Janez Koželj, Ranko Novak, Boris Podrecca, Jernej Prion, predsednik ZAPS, Črtomir Remec, predsednik IZS, Branko Silađin, Metka Sitar, Marjan Vrabec, Giovanni Vragnaz

PIRANESI SELEKTORJI:
Sonja Gasparin, Marta Schreieck (Avstrija), Hana Kevilj (Bosna in Hercegovina), Maroje Mrduljaš (Hrvaška), Karolina Jirkalová (Češka), Venetia Tsakalidou (Grčija), Zsolt Gunther (Madžarska), Alberto Alessi (Italija), Slavica Stamatović Vučković (Črna Gora), Henrieta Moravčíková (Slovaška), Robert Potokar (Slovenija), Andrej Strehovec (Srbija)

PIRANESI ŠTUDENTSKI SELEKTORJI:
Hans Gangoly (TU Graz), Sonja Hohengasser, Jürgen Wirnsberger (FHS Kärnten, Spittal), Saša Bradić (TU Wien), Nermina Zagora (AF Sarajevo), Igor Kuvač (AGGF Banja Luka), Senada Demirović Habibija (Univerzitet Džemal Bijedić, Mostar), Dario Gabrić, Dinko Peračić (FA Split), Lovorka Prpić (FA Zagreb), Anastasios Tellios (SA Thessaloniki), Dávid Szabó (FA Budapesta), Gianluca Frediani (FA Ferrara), Domenico Potenza (FA Pescara), Giuseppina Scavuzzo (FA Trieste), Marija Bojović, Marija Ćaćič (FA Podgorica), Andrea Bacová (FA Bratislava), Vid de Gleria, Matevž Zalar (FA Ljubljana), Tomaž Ebenšpanger, Žiga Kreševič (FGPA Maribor), Zoran Abadić (AF Beograd), Slobodan Jović (FTN Novi Sad), Bojana Pašajlić (FUF Kragujevac), Aljoša Dekleva (AA London)

 

Foto: Žiga Koritnik/PDA
Pripravil: Luka Jerman

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki