Processed with VSCO with a6 preset
Sofia Scalisi: Sledi zemlji

Sledi zemlji: od teorije do prakse

29. julija 2021 je človeštvo izčrpalo naravne vire za celotno leto na Zemlji. Zadnjih sedem dni živimo v dolgu, z viri, ki smo si jih prisvojili iz prihodnosti. 

Kot bodoča arhitektka verjamem, da je naš poklic povezan z odgovornostjo do drugih bitij in do planeta. Za svojo disertacijo sem imela priložnost sama izbrati temo. Odločila sem se, da se poglobim v tematiko trajnosti ter trajnostnega in naravnega materiala v arhitekturi. To je bil moj prvi stik z zemljo. Z raziskovanjem in globjim kopanjem v to tematiko sem odkrivala zgodovino, lastnosti in vsestranskost trajnostnega materiala, potencialno neskončnega in obnovljivega. Spraševala sem se: Naš planet je narejen iz zemlje, ampak občutek imam, da smo ljudje – ali pa morda samo arhitekti – pozabili na to.

Sedaj imam priložnost, da raziskujem ta material, ne samo teoretično, ampak tudi v praktični uporabi, zahvaljujoč se udeležbi na delavnici Naprej k zemlji. 

Moja želja za prihodnost je, da bo naš planet in arhitekturni svet nadaljeval s ponovnim odkrivanjem zemlje kot materiala in trajnostnega vira, z vsem njegovim potencialom večnosti. Svojo nadaljno pot kot arhitektka vidim v tej smeri.

Sofia Scalisi, absolventka arhitekture (Italija)

Serija zapisov nastaja na delavnici Naprej k zemlji. Avtorji zapisov so udeleženci delavnice, brez predhodnih izkušenj v pisanju, namenjenem javnim objavam. Besedila nastajajo kot del procesa spoznavanja pisanja in niso končni izdelki.
Mentorici: Nataša Kramberger, Nina Granda. Portreti: Jana Jocif. Žanr: kratki vtisi, spoznanje

Delavnica nastaja pod okriljem programa Erasmus+, v soorganizaciji partnerjev Zelena centrala, Terraepaglia, Retzhof in Outsider.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki