outsider-klasike_Frank_Llyod_Wright
Srđan Nađ: Projekt iz predala

Price Tower v Bartlesvillu je stavba Franka Lloyda Wrighta, ki je znana kot njegova edina stanovanjska stolpnica. A zgodba o tem projektu se začne skoraj trideset let prej na Manhattnu s skoraj neznanim projektom. Leta 1927 je Frank Lloyd Wright preko poznanstev v cerkveni občini St. Mark’s Church-in-the-Bowery dobil nalogo, da izdela idejni načrt za stanovanjske objekte na parceli okrog cerkve. Po pripovedi Wrightovega sodelavca Donalda Walkerja se je Wright lotil projekta nekega mrzlega božičnega jutra in za izdelavo idejnega načrta potreboval pičlih 10 dni. Tu je treba pripomniti, da so takšne poetične zgodbe sestavni del skoraj vsakega Wrightovega projekta, zato so vprašljive.

Objekt so sestavljala stanovanja dupleks, razmeščena po štiri na etažo okoli centralnega jedra z vertikalnimi komunikacijami. Osnovni tlorisni modul celotnega objekta je bila mreža, sestavljena iz romboidov, ki ne narekuje samo tlorisne zasnove stanovanj, ampak tudi vseh pripadajočih elementov. Vstop v stanovanja naj bi bil neposredno iz dvigala. V spodnji etaži naj bi bili dnevni prostori s kuhinjo, v zgornji pa dve spalnici s kopalnico. Prostor nad dnevno sobo naj bi bil dvovišinski z veliko stekleno steno. Wrightova jasna in organizirana delitev tlorisa na posamezne stanovanjske enote in velike steklene stene kaže na izjemen vizionarski pristop pri načrtovanju stanovanjskega objekta, toda vzrok za pretirano kompleksnost tlorisne zasnove posamezne stanovanjske enote je romboidna mreža, ki se ji podreja vsak najmanjši element. Največja težava tega projekta je bilo pretirano sledenje modulu romboidne mreže. Mogoče je prav to botrovalo temu, da projekt nikoli ni bil izveden.

A Wrighta to ni ustavilo. Skoraj tri desetletja pozneje je preprosto iz predala potegnil projekt za stolpnico za naročnika Harolda Pricea. Tako danes v skoraj popolnoma ruralnem Bartlesvillu v zvezni državi Oklahoma stoji stolpič, ki je bil prvotno zasnovan za Manhattan. Mogoče je projekt zanimivejši, če ga gledamo kot odraz Wrightove osebnosti.

Besedilo: Srđan Nađ
Načrti: Srđan Nađ
Fotografiji: wikimedia, historichotel.org

Mailchimp brez napisa

Povezani članki