1B4A45C3-9513-47C9-BC47-A33BECB6A2BA
In memoriam: Arata Isozaki

Le par dni mineva, odkar je naše vrste zapustil arhitekt Arata Isozaki.

Isozakija sem osebno spoznal na željo slikarja Takuja Iwasakija, njegovega umetniškega prijatelja, ki sem ga spoznal na Piazzale Michelangelo v Firencah med mojim študentskim obiskom Italije in z njim ostal v prijateljskem stiku.

Napetost pričakovanja, da se bom srečal z osebo, katere dela sem spoznaval iz redkih publikacij tedanjega časa s področja arhitekture pri nas, se je razelektrila v stisku rok, v (njemu lastnemu) zelo sproščenem odnosu do mene – mladega kolega, ki sem mu opisoval svoja skromna arhitekturna dela. Ob predstavitvi in v nadaljnjem pogovoru je omenjal svoja poznanstva v Evropi, predvsem v krogih arhitektov in umetnikov, saj je bila njegova žena Aiko kiparka, vpeta v predstavitve širom po svetu.

Takratni Aratov atelje v veliki mansardi starejšega objekta v Tokiu je bil po obodu zunanjih sten zapolnjen z večjimi risalnimi deskami mladih sodelavcev, na katerih so bile risbe in deli maket aktualnih načrtov. V sredini prostranega prostora biroja je dominirala obsežna mizna ploskev, polna maket večjih objektov v obdelavi, pa tudi izvedenih. Isozaki mi je v prisotnosti slikarja Iwasakija ob modelih razložil svoje vizije načrtovanih stavb.

Bil je arhitekt, ki je vsakega mladega sodelavca velikodušno podpiral v njegovem iskanjih rešitev. Pri njem sem se vedno čutil sprejetega, ne glede na svoje skromno znanje in izkušnje mladega arhitekta. Ob takem pristopu do vsakogar v biroju pa je Isozaki izžareval svojo idejno moč zamisli in oblikovanja, ki odseva razmislek o prostoru in o življenju v njem bivajočih. Nedvomno so ta srečevanja tudi v meni pustila delček njegove pozitivne energije, ki se je odrazil v iskanju mojih lastnih prostorsko-oblikovalskih rešitev.

Marijan Vrtovec, arhitekt
Januar 2023

Muzej sodobne umetnosti Gunma, Japonska, 1974, Foto: Yasuhiro Ishimoto

Knjižnica Ōita, Japonska, 1966, foto: Yasuhiro Ishimoto

Muzej Domus, Španija, 1995

Muzej sodobne umetnosti, Los Angeles, ZDA, 1986

Park keramike Mino, Japonska, 2002

Mailchimp brez napisa

Povezani članki