center-poezije
Poletno branje – 2. del

Kljub trenutnim ohladitvam je pred nami še en mesec poletja. Čas za uživanje in iskanje novih inspiracij in dobro branje je bogat vir. Predstavljamo vam 2. del izbora poletnega branja sodelavcev uredništva revije Outsider. Priporočamo za branje v nadaljevanju poletja. Poleg aktualne številke revije Outsider.

Janja Brodar, gostujoča urednica:

Umerto Saba: ERNESTO, Cankarjeva založba, 2008 

Tanka knjižica, roman, kot bi se dogajal nekje v Trstu. Morda pa se? Z narečno govorico, odličen prevod. Zgodba nekega mladega geja, s precej eksplicitnim opisom erotične združitve dveh fantov za piko na i in vroče poletne dni.

Andrzej Stasiouk: NA POTI V BABADAG, Študentska založba, 2008 

Literarni potopis velikega poljskega pisatelja, ki s poti po ‘svoji’ Evropi, daleč stran od Londonov, Parizov in Berlinov, ustvari nekakšno Kerouacov-o cesto, le da po krajih, ki so v nas. Od Pirana do Karpatov, po ravnicah Slovaške z zemljevidom specialko, Po melanholični Madžarski, v Kočevski rog in Romunijo, v Cinari, rojstno vas Emila Ciorana … Navdihujoč potopis, s spremno besedo vred, takšen, po katerem boste lažje razumeli tudi slovenski narod.

 

Jevgenij Vodolazkin: LAURUS, Cankarjeva založba, 2015

Knjiga o življenju srednjeveškega zdravnika in svetnika Arsenija. Na ovitku piše, da bi jo morali natisniti v 50 milijonih izvodih, da bi jo lahko prebrali vsi odrasli Rusi. Kaj pozdravi bolnega, kdo je svetnik, kaj je ponižnost in zakaj so božji norčki pri pravoslavcih nedotakljivi? Vrhunsko branje, ki vrača vero.

Miha Mazzini: OTROŠTVO, Goga, 2016

Zbir kratkih zgodb z absolutno avtobiografskim izhodiščem in verjetno popolnoma domišljijsko zgodbo. Menda je Mazzini odraščal ob versko blazni noni in mami, in to sta tudi osrednja lika njegovih zgodb, poleg dečka, seveda. Presunljiva knjiga, ki vas ne bo nikamor odpeljala, le postavila na realna tla, če se kdaj sprašujete o vzgoji svojih otrok.

Blaise Cendrars: ZLATO, Študentska založba, 2001 

Avtobografsko in zgodovinsko navdihnjeno Cendrarsovo delo, njegovo najlepše za poletno branje.  S potopisom iz nekega drugega časa, zgodbo o zlatokopih in novi obljubljeni deželi. Za tiste, ki cenijo počasna 1:1 potovanja, sanje in žrtve, ki temu pritičejo.

 

 

Tinka B. Prekovič, urednica:

Knjiga številka ena, ki jo morate to poletje nujno prebrati, nosi naslov podoben temu: Poletje in Jaz ali Na poti vase ali Moji smisli ali Moj kam? ali Preostalih dvajset poletij (ta naslov je pod močnim vtisom zaključka intervjuja na strani 90 iz Outsiderja #10) ali kaj podobnega. To je knjiga o vas, ki ležite v mreži pod borovcem na tisočletni obali ali o vas, ki sedite sami na kamnu ob potoku in berete knjigo o samih sebi. Poskusite se to poletje vsaj za kakšno urico preslikati v katero od poglavij svoje osebne knjige. Zagotovljeno izjemno branje!

Knjiga številka dva je Saturn in melanholija (izšla leta 1964, avtorji: Raymond Klibansky, Erwin Panofsky, Fritz Saxl, slovenski prevod: Študentska založba, 2013). Zahtevna knjiga, ki pa odpira neskončno zapeljiva vrata v časovni stroj umetnostne zgodovine, filozofije, medicine. Priporočam jo vsem oboževalcem zagonetk Duererjeve Melencolie in vsem tistim, ki se radi predajate stanjem sladkih otožnosti.

Lahko pa se skupaj lotimo branja Rdeče knjige Carla Gustava Junga (slovenska izdaja: založba Beletrina leta 2015). Knjiga je izšla petdeset let po avtorjevi smrti. Avtobiografsko pisanje, popotovanje v Jungove najgloblje intimne pokrajine nezavednega, sanj, fantazij. Ravno berem vznemirljivo uvodno besedo.

Če pa uspete iz knjige številka ena vsaj kakšno poglavje preučiti do konca in mu dopisati fantastičen preobrat ali poglavje zapeljati v kakšno nepoznano ulico ali pa ga preslikati v kakšno breztelesno stanje, bo to nedvomno branje tega poletja. Sicer pa je lahko včasih celo prebiranje školjk v pesku ali počenjanje nečesa skrajno banalnega neverjetno navdihujoča knjiga življenja.

 

Naslovna fotografija:

Center za poezijo Tomaža Šalamuna
Arhitektura: dekleva gregorič arhitekti
(Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Lea Kovič)
Steklene skulpture in osvetlitev
Reveris / Od tam: Tanja Pak
Cankarjeva 5, Ljubljana, 2016
Foto: Miran Kambič

Objavljeno v Outsider #10 s spremnim besedilom Miklavža Komelja.

Naslednji del priporočil objavimo naslednji teden.

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki