UR_Catalpa_MKlemen (1)
Urbane rastline: Cigarovec (Catalpa bignonioides)

Zadnjič sem padel na hitrem testu. »Katero drevo je pa to?« Moja glava je bila prazna. Iz drevesa so viseli fižoli in listi še niso bili dokončno razviti. Drevo mi je bilo sicer znano in njegove značilnosti poznam, a mi je na jeziku ves čas ostajala le pavlovnija (Paulownia tomentosa) o kateri smo že pisali. Šlo je za Catalpa bignonioides ali po slovensko, cigarovec. Drži, da sta si rastlini, ko ne cvetita, izjemno podobni, a konec koncev le nista tako zelo slični, kot se zdi na prvi pogled.

Navadni cigarovec (Catalpa bignonioides) je okrasno drevo, ki izvira z južnega dela Severne Amerike. Pogosto je sajeno v parkih in ob cestah v urbanem okolju. V Ljubljani nekaj primerkov v drevoredni liniji ob Ljubljanici povezuje Šuštarski most in Solista. Zasledimo pa še druge soliterne zasaditve.

Še nikoli  nismo pogledali znanstvene klasifikacije določene rastlinske vrste. Ameriška katalpa, najbolj prepoznavna vrsta roda, sledi spodnji hierearhiji:

Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta(kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida(dvokaličnice)
Red: Lamiales (ustnatičevci)
Družina: Bignoniaceae
Rod: Catalpa (katalpa)
Vrsta: C. bignonioides

Catalpe zrastejo med 10 in 15 m, za rast pa potrebujejo veliko vode. Ameriška katalpa lepo uspeva ob rekah, kjer so tla vlažna in bogata s hranili. Prija jim zavetrna sončna ali polsenčna lega. Spomladi zelo pozno odženejo sveže zelene velike liste in jih v jeseni zgodaj odvržejo. Skupaj s krhkimi vejami tvorijo krošnjo nepravilnih oblik. Junijski cvetovi, ki odganjajo mrčes (muhe in komarje), so belorožnati, trombasti in združeni v grozdasta socvetja. Iz njih se razvijejo dolgi, rjavi plodovi, podobni fižolovemu stroku. Okrasno vrednost drevesa predstavlja tudi lubje, ki je svetlo rjavo in tanko. Drevo se razširja s semeni in z ukoreninjanjem odrezanih vej.

Od pavlovnije se catalpa razlikuje predvsem po cvetovih in plodovih. Plodovi cigarovca so podolgovati fižolovi stroki, pavlovnija pa plodi oreške. Catalpa cveti v belkastih tonih, pri pavlovniji pa opazimo močno vijolčne cvetove, ki se na rastlini razvijejo pred ali ob olistanju. Slednja je svoje cvetove ovila v dlakast ovoj, da bi jih tako zaščitila pred poznim pomladnim mrazom. Obe rastlini sta prezimno trdni. Catalpe se soočajo z glivičnimi obolenji, kot je pepelasta plesen.

Kmalu bodo v poletni noči po ulicah zadišali junijski cvetovi.
Rastlina s fižoli, ki spominjajo tudi na cigare, je cigarovec! Sedaj vem.

Piše: Marko Klemen

Podprite vsebine Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki