Processed with VSCO with a6 preset
Začetek delavnice: Naprej k zemlji!

V Dobravi pri Škocjanu od 2. do 8. avgusta poteka mednarodna delavnica Naprej k zemlji v organizaciji štirih partnerskih organizacij: Zelena centrala, Terraepaglia, Retzhof in Outsider, pod okriljem programa Erasmus +.

Štirinajst mladih udeležencev iz Italije, Avstrije in Slovenije bo pod mentorstvom mednarodne zasedbe strokovnjakov izvedlo tla iz zbite zemlje v nekdanji štali. Zemlja (ilovica) bo izkopana na lokaciji.

Prostor štale bo skozi več delavnic preobražen v projektni prostor, posvečen izobraževanju in razstavam o gradnji z zemljo na sodoben način.

Prvi koraki do izvedbe novih tal iz zbite zemlje v nekdanji štali.
Testiranje zemlje na lokaciji.

Arhitektura lahko najde nove poti za ustvarjanje. Bistvene arhitekturne teme danes niso več razpete med vprašanja funkcije in estetike, ampak v ospredje prihaja smiselnost gradnje na več nivojih.

Arhitektura je dobro zasnovana, če proizvaja manj odpadkov in gradi boljše prostore, spodbudne za lokalno skupnost. Zgrajenih je že toliko stavb, da je pred vsakim novim posegom vredno pretehtati, ali je nova gradnja nujna. Z ohranjanjem in prenovo že obstoječih stavb prihranimo veliko energije in ohranjamo naravno, kulturno in arhitekturno dediščino. Nobena nova tehnologija ne more nadomestiti v hiše zapisanih zgodb.

transformacija nekdanjega skednja v skupni prostor
transformacija nekdanje kašče v toaletne prostore

Delavnica poteka na avtentični podeželski kmetiji. Med udeleženci in mentorji so se že v prvem dnevu spletle vezi na podlagi podobnih pogledov na arhitekturo. Namen delavnice je ustvarjati takšne vezi in osnovati mednarodno platformo za gradnjo z zemljo v sodobnem arhitekturnem jeziku, na lokaciji na Dolenjskem.

Tudi ob Krki je veliko ilovice.

Delavnica je dostopna in odprta za ogled vsem zainteresiranim.

Pridete lahko kadarkoli, v četrtek, 5. avgusta pa imamo dan odprtih vrat. 

Zaželjeno je, da nam prej pišete na: [email protected]!

Spremljajte dnevne objave na spletni strani staging.outsider.si!

Foto: Jana Jocif

Mailchimp brez napisa

Povezani članki